Chouchi (links) op een archieffoto. ©  AFP

Sami Chouchi klopt Europees kampioen en kampt om goud, Gabriëlla Willems pakt brons op Grand Slam judo van Tbilissi

Sami Chouchi (-81 kg) kampt straks op de Grand Slam van Tbilissi voor goud. Gabriëlla Willems pakte (-70 kg) voor brons. Het was voor Willems de tweede beste prestatie in haar carrière. De laatste keer dat ze het podium haalde van een IJF World Tour toernooi was in februari vorig jaar toen ze zilver pakte op de Grand Slam van Düsseldorf.

Bron: BELGA

Sami Chouchi won vier keer met ippon vooraleer hij straks de tatami opstapt voor een finale tegen de Oostenrijker Shamil Borchashvili (IJF 25). Hij versloeg achtereenvolgens de Rus Turpal Tepkaev (IJF 62), de IJslander Sveinbjorn Iura (IJF 72), de Portugees Anri Egutidze (IJF 20) en thuiskamper en nummer 3 van de wereld, Tato Grigalashvili, die hij met een magistrale counter plat op de rug smakte.

In de finale ontmoet hij met Shamil Borchashvili een tegenstrever die hij nog maar één keer moest bekampen. In de eerste ronde van de Grand Slam van Bakoe in 2019 moest onze landgenoot het onderspit delven.

Gabriëlla Willems (IJF 26) legde een moeilijker parcours af. In haar eerste duel van de dag tegen de Ierse Megan Fletcher won ze weliswaar vlot door binnen de drie minuten een waza-ari en ippon te scoren maar de twee volgende kampen werden beslecht in de verlengingen. In de kwartfinale tegen de Sloveense Anka Pogacnik kon ze na 2:40 de winnende waza-ari scoren, maar ze verloor de halve finale tegen de Braziliaanse Maria Portela (IJF 14) met dezelfde score.

In de kamp om het brons versloeg de Belgische nummer 26 van de wereld de Portugese juniore Joana Crisostomo (IJF 71), die ze na 2:32 tot opgave dwong door haar in een armklem te nemen. De 19-jarige Crisostomo nam in de Georgische hoofdstad voor het eerst deel aan een IJF World Tour wedstrijd en gaf blijk van een grote judotoekomst. Een paar keer pakte ze uit met een sterk staaltje techniek maar uiteindelijk moest ze buigen voor de ervaring en stevige grondtechnieken van onze landgenote.

Gabriëlla Willems is momenteel virtueel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio op basis van de continentale quota maar met de 500 punten verbonden aan het brons van Tbilissi hijst ze zich in het rijtje van rechtstreeks gekwalificeerden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer