Direct naar artikelinhoud
OverzichtStaking

Van de trein tot de winkel: hier zorgt de nationale staking vandaag voor hinder

Beeld ter illustratie.Beeld Geert De Rycke

Wie vandaag het openbaar vervoer wil nemen, mag grote moeilijkheden verwachten. De staking van de christelijke en socialistische vakbond laat zich wellicht vooral op de trein en bus voelen, maar ook in winkels en in de industrie. ‘De stakingsbereidheid is groot.’

Vergis u niet, ondanks het veelvuldige telewerk zal de nationale staking van ACV en ABVV zich vandaag nog steeds laten voelen. Er zullen dan wel amper stakingspiketten in het straatbeeld zijn – de bonden vragen hun leden deze niet op te stellen – verschillende sectoren verwachten wel zware hinder.

ACV en ABVV voeren actie nadat het tweejaarlijks overleg over de loonmarge vastliep. Ze namen geen genoegen met een opslag van 0,4 procent bovenop de index die voorgesteld werd. De liberale vakbond voert geen actie en riep zijn leden zondagochtend op om terug naar de onderhandelingstafel te keren.

Openbaar vervoer

Het treinverkeer is sinds gisteravond grondig verstoord. Ruim de helft van de treinen rijdt. Het systeem van gegarandeerde dienstverlening stond de spoorwegmaatschappij toe een alternatieve dienstregeling uit te werken. 

Zo zijn twee op de drie IC-treinen beschikbaar en en ook twee op de drie voorstedelijke S-treinen en L-treinen rijden. De meeste P-treinen, die worden ingelegd tijdens de ochtend- en avondspits, zijn daarentegen geschrapt. Het aanbod naar de zee is beperkt.

Wie de trein wil nemen, controleert best veelvuldig de routeplanner van de NMBS.

De spoorstaking heeft normaal gezien weinig gevolgen voor het internationale treinverkeer. Treinen zoals Thalys, Eurostar, TGV Inoui, ICE en IC Nederland (de Beneluxtrein) rijden zoals gepland, zo staat op de website NMBS Europe. Er kan wel een impact zijn op korte grensoverschrijdende trajecten.

Bij De Lijn is er zware hinder, zo laat de vervoersmaatschappij weten op Twitter. In heel Vlaanderen rijden gemiddeld iets meer dan twee op de tien voertuigen. De hinder is het grootst in Limburg en de stad Antwerpen, waar telkens maar ongeveer één op de tien voertuigen rijdt. In het streekvervoer rond Antwerpen en in Vlaams-Brabant zijn er dat twee op de tien. Oost-Vlaanderen zit aan 30 procent van het normale verkeer, West-Vlaanderen nog een fractie hoger. 

Op de website van De Lijn kan je checken of je bus rijdt. 

In Brussel worden vanochtend minder dan 20 lijnen van de MIVB bediend, zo laat de Brusselse openbaarvervoermaatschappij weten. De maatschappij raadde haar reizigers gisteren al aan om naar alternatieven te zoeken.

Rond 6.30 uur was er alleen op metrolijn 1 verkeer, en dan enkel tussen Weststation en Montgomery. Er reden voorts trams op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 82, 92, en bussen op de lijnen 36, 46, 53, 58, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 89 en 95. De MIVB preciseert dat op de genoemde lijnen minstens de helft van de voertuigen rijdt in vergelijking met een normale dag.

Supermarkten

Ook in de supermarkten wordt actie gevoerd. “Dat is een van die sectoren waar men altijd is blijven doorwerken, vaak in moeilijke omstandigheden, en waar men nu boter bij de vis wil zien”, zegt David Van Bellingen, woordvoerder ACV.

In Gent en omstreken leidt dat her en der tot gesloten winkels. Het gaat voornamelijk om warenhuizen van Delhaize en Lidl. 

Bedrijven

In de bedrijven is de impact beperkt, blijkt uit een rondvraag door Voka. De werkgeversorganisatie is bezig aan een belronde bij honderd werkgevers. “In een paar industriële bedrijven is de impact groot. In de dienstensector is de impact quasi nihil”, aldus een woordvoerder. In het algemeen is er amper tot een beperkte impact, leert de belronde.

Op Brucargo in Zaventem, één van de belangrijkste logistieke hubs van ons land, is maandagochtend een dertigtal actievoerders aanwezig. De vrachtafhandeling op Brussels Airport ligt grotendeels stil. “We gaan uiteraard geen transporten van vaccins blokkeren”, zegt Hans Elsen, vakbondssecretaris bij ACV Puls. Bij luchtverkeersleider skeyes is er geen stakingsaanzegging ingediend.

Het blijft natuurlijk een staking in volle pandemie, waarbij de overheid de bevolking vraagt zo veel mogelijk van thuis te werken. Hoe gaat dat, staken bij de telewerkers? “Ik lees daar op sociale media soms wat meewarige commentaren over”, zegt David Van Bellingen, woordvoerder ACV. “Maar eigenlijk gaat dat perfect natuurlijk: je doet gewoon je laptop niet open. Niet werken voor de baas en het loonverlies erbij nemen, dat blijft de essentie van staken.”

Post

Bij Bpost verwacht men vooralsnog geen grote hinder.

Scholen

De scholen moeten sowieso de deuren gesloten houden aangezien het lager en secundair onderwijs een week is opgeschort voor de ‘paaspauze’. De staking zal daardoor geen impact hebben in de scholen.