Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVaccinatiecampagne

Van 90.000 naar 250.000 prikken per week in Vlaanderen: vaccinatie komt nu écht op gang

In Flanders Expo in Gent zitten 65+'ers klaar voor hun prik. De vaccinatiecentra verwelkomen de versnelling.Beeld Wannes Nimmegeers

De vaccinatiecentra geraken stilaan onder stoom. Na de 90.000 prikjes die vorige week in Vlaanderen werden gezet, stijgt dat aantal naar 150.000 volgende week en 250.000 de week nadien.

Hoe zit het met de vaccinaties? Nadat de regering vorige week de coronamaatregelen opnieuw strenger heeft gemaakt, is de roep om de bevolking snel in te enten alleen maar groter geworden. Het is de enige weg om de crisis definitief achter ons te laten. 

Het vaccinatietempo bij de brede bevolking gaat de komende weken effectief de hoogte in. Dat kan enerzijds omdat de inentingen in de woon-zorgcentra en de ziekenhuizen zo goed als achter de rug zijn, net zoals die van de eerstelijnszorgers. Daardoor kunnen zowat alle spuitjes naar de vaccinatiecentra. 

Anderzijds nemen de leveringen van de vaccins ook toe. Terwijl er in Vlaanderen vorige week 90.000 spuitjes in de vaccinatiecentra werden gezet, stijgt het aantal dosissen daar deze week naar 150.000, en naar 250.000 de week nadien. 

De bedoeling is om vanaf eind april, begin mei helemaal op kruissnelheid te zitten. Het totaal aantal leveringen voor heel België klimt in april naar 2,1 miljoen. “Mei en juni worden de cruciale maanden”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. Dan is in principe iedereen aan de beurt.

Momenteel is het nog aan de 65-plussers, tot eind volgende maand. Vanaf volgende week kunnen ook de mensen met onderliggende aandoeningen uitgenodigd worden. Zij komen aan bod vanaf de tweede helft van april. 

Leveringen

Toch zijn er nog zorgen. Terwijl Pfizer heel regelmatig de vaccins aanlevert en de volumes kan opdrijven, blijven AstraZeneca en Moderna erg wispelturig, met grote leveringen die erg kleine afwisselen. Het goede nieuws: op 12 april worden de eerste vaccins van Johnson & Johnson in ons land verwacht. “Die leveringen zouden stabieler zijn”, zegt Ramaekers. “Ze zijn de enige reden waarom we, zoals voorzien, nog tegen de zomer klaar kunnen zijn.”

In de vaccinatiecentra verwelkomen ze alvast de versnelling. Rondvraag leert dat het aantal mensen dat afzegt of niet komt opdagen steeds beperkter wordt. Sommige vaccinatiecentra bellen zelf proactief rond om mensen te herinneren aan hun uitnodiging of nodigen iets meer mensen uit dan er spuiten zijn. Via zelf opgestelde reservelijsten of een online-aanmeldingsplatform geraken de gaatjes in het schema snel gevuld. 

In Mechelen schakelen ze zelfs de software van BE-alert in, de dienst die burgers per sms verwittigt bij civiele rampen. “Het is eenvoudiger zo de mensen te contacteren en onze callcenters te ontzien”,  zegt Katrijn Clémer, verantwoordelijke voor het vaccinatiecentrum. “Let wel, we gebruiken enkel het systeem, de gegevens komen uit de vaccinatiedatabase of gaven de mensen zelf in op onze wachtlijst.”

Een centraal systeem voor een reservelijst over heel België wordt deze week op kleine schaal getest, in één of twee vaccinatiecentra. Het is de bedoeling dat die tijdens de paasvakantie in gebruik genomen wordt voor heel België, al heeft elk vaccinatiecentrum de keuze om vast te houden aan de eigen manier van werken. Dat heel wat centra hun eigen invulling geven aan die lijst is “een terechte bezorgdheid”,  geeft Ramaekers aan. “Het kan spanningen creëren.” Vilvoorde en Halle kondigden bijvoorbeeld al aan dat ze leraars zullen oproepen als er spuiten over zijn. 

Het Verenigd Koninkrijk besliste intussen om ook een derde prik te laten zetten in het najaar voor de 70-plussers, om de immuniteit nog te versterken. Ramaekers houdt de boot nog af. “Voorlopig is dit bij ons niet aan de orde.” Viroloog Marc Van Ranst is wel voorstander.