Direct naar artikelinhoud
NieuwsSihame El Kaouakibi

Net rond Sihame El Kaouakibi (Open Vld) lijkt zich te sluiten: ‘Vervalste facturen’

Sihame EL Kaouakibi.Beeld Joris Casaer

Volgens onderzoek van VTM Nieuws zijn bij de vzw Let’s Go Urban, het geesteskind van Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi, facturen ontdekt die vervalst zouden zijn om subsidies binnen te halen. Concreet gaat het om zes facturen ter waarde van zo’n 55.000 euro. ‘Mijn proces wordt enkel in de media gevoerd. Perceptie lijkt belangrijker dan de waarheid’, verdedigt El Kaouakibi zich.

Uit het onderzoek van VTM-journalist Faroek Özgünes zou blijken dat zes facturen die de stad Antwerpen kreeg digitaal werden overplakt met tekst- of witvelden, om zo onterecht subsidies binnen te halen. 

Dat legt de journalist hieronder uit in de video:

Video wordt geladen...

In een van de facturen wordt bij een Nederlands bedrijf voor 10.609 euro aan tafels en stoelen gekocht. Uit de factuur die het Antwerpse stadsbestuur kreeg, leek dit bedoeld voor de renovatie van de Oude Feestzaal op het Kiel - het toekomstige Urban Center. In de boekhouding is de originele factuur te vinden, waar opeens een ander factuuradres staat: Point Urbain, de vennootschap achter JJ House, een bedrijf van El Kaouakibi. Het is het adres waar het meubilair ook effectief geleverd is.

Het Antwerps stadsbestuur wil niet ingaan op de specifieke facturen. Maar Jinnih Beels (Vooruit), schepen van Onderwijs en Jeugd, zegt wel dat de “betalingen aan Let’s Go Urban al werden opgeschort”. 

Volgens de advocaten van El Kaouakibi is er weinig van aan. “Er kan hier onmogelijk sprake zijn van kwaad opzet, gezien er altijd sprake was van een bruikleenovereenkomst”, zegt haar advocaat Mounir Souidi. “Daarnaast werden alle goederen ook mooi opgelijst in een inventaris. Doordat het Urban Center gerenoveerd werd, konden de goederen er niet gestald worden. En kan het dus zijn dat er in dat verband een adreswijziging heeft plaatsgevonden.”

El Kaouakibi reageerde zelf ook al, via een video op Facebook. Daarin betreurt ze dat de documenten bij VTM Nieuws zijn opgedoken. “Mijn proces wordt enkel in de media gevoerd. Perceptie lijkt belangrijker dan de waarheid en er lijken geen grenzen aan het volgen van een fatsoenlijk proces.”

Video wordt geladen...