“Als we ook relevante info van de Belgen zelf zouden krijgen, kunnen we het virus nog nauwgezetter volgen”, zegt professor Niel Hens (UHasselt) 

Team van Niel Hens lanceert Infectieradar om verspreiding virussen in kaart te brengen

Hasselt/Diepenbeek -

Het team van biostatisticus Niel Hens (UHasselt) heeft een nieuw platform gelanceerd om de verspreiding van infectieziekten en virussen gedetailleerd in kaart te kunnen brengen. Bedoeling is dat burgers op Infectieradar.be wekelijks eventuele symptomen melden.

Sanne Deferme

Heeft u de afgelopen zeven dagen last gehad van koorts, keelpijn of smaakverlies? Het antwoord op deze en andere vragen moet wetenschappers aan de UHasselt en UAntwerpen voortaan helpen om infectieziekten zoals Covid-19 beter in kaart te brengen. Via Infectieradar.be wil het team van biostatisticus Niel Hens (UHasselt) zo veel mogelijk Belgen overtuigen om één keer per week online door te geven of ze al dan niet symptomen hebben. “Op basis van data die bijvoorbeeld van de huisartsen komen, kunnen we ons een degelijk beeld vormen van de verspreiding van het virus in ons land. Als we ook relevante info van de Belgen zelf zouden krijgen, kunnen we het virus nog nauwgezetter volgen”, zegt Hens. “Door de vraag rechtstreeks aan de mensen te stellen, kunnen we korter op de bal spelen”, vult biostatisticus Lisa Hermans (UHasselt) aan. “Bovendien bereiken we op die manier ook de patiënten met lichte symptomen die geen dokter raadplegen. Ook wie geen symptomen heeft, vragen we om dat door te geven.”

“Op deze manier bereiken we ook patiënten met lichte symptomen die geen dokter raadplagen”, zegt biostatisticus Lisa Hermans (UHasselt) ©  UHasselt

Het project is onderdeel van het grootschalige Europese initiatief Influenzanet. In het kader van het SIMID-project (Simulation Models of Infectious Diseases) werken de universiteiten van Antwerpen en Hasselt al sinds 2006 samen rond het modelleren van de verspreiding van infectieziekten. “De coronacrisis heeft de uitrol van het platform wel in een stroomversnelling gebracht”, zegt Hermans. “In totaal nemen er al elf Europese landen deel. Dat maakt het interessant. Een infectieziekte stopt immers niet aan de landsgrens.”

Beleidsmakers

Hoe meer mensen aan de bevraging deelnemen, hoe korter wetenschappers en beleidsmakers op de bal kunnen spelen. “We gaan dus zo veel mogelijk mensen proberen te motiveren”, zegt Hermans. “We hopen de deelnemers dan ook snel de resultaten van de bevraging te kunnen bezorgen. Die zullen ook op de website gepubliceerd worden. De resultaten helpen bovendien om onze statistische modellen te verbeteren, en we zullen ze ook aan de beleidsmakers bezorgen.”

“We kunnen er ook andere infectieziekten mee in kaart brengen, zoals bijvoorbeeld de griep. Maar ook RSV-infecties bij kinderen”

Dr. Lisa Hermans

Het is de bedoeling dat het platform ook na de coronacrisis nog veelvuldig gebruikt zal worden. “We kunnen er ook andere infectieziekten mee in kaart brengen, zoals bijvoorbeeld de griep. Maar ook RSV-infecties bij kinderen. Ouders kunnen immers ook een profiel aanmaken voor hun kinderen, en zo hun symptomen wekelijks doorgeven.” Wie zich op de Infectieradar registreert, krijgt eerst een achtergrondvragenlijst, waar onder meer naar geslacht, leeftijd, woonplaats en beroep gevraagd wordt. “Dit is eenmalig, en de gegevens zullen ook anoniem behandeld worden”, verzekert Hermans. “Vanaf dan krijgen deelnemers wekelijks een mail met de vraag of ze symptomen hebben. Wie geen symptomen heeft, is met één klik klaar. Wie wel symptomen heeft, kan indien gewenst ook nog wat extra vragen daarover invullen. Ook dat duurt slechts enkele minuten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer