Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronadrukte

‘Mensen willen zijn waar iets te beleven valt’: grote drukte op komst door langere paasvakantie en mooi weer

In Knokke maken de strandbars zich op om te openen bij goed weer.Beeld © Stefaan Temmerman

Een extra lange paasvakantie en mooi weer voor de boeg vormen samen het ideale recept voor volkstoelopen op populaire plaatsen. Hoe kan je drommen mensen in goede banen leiden? Met de drie geboden, zo blijkt: spreiding, alcoholverbod en stewards met tonnen geduld.

In coronatijd valt het pas echt op: mensen zijn kuddedieren. Verlengde paasvakantie en mooi weer betekenen geheid een stormloop op de gekende plaatsen. In de eerste plaats aan de kust, maar evengoed in enkele stedelijke toppers. Van de Scheldekaaien in Antwerpen over het Ter Kamerenbos in Brussel en het Leuvense stadpark tot de Graslei in Gent. Om van de provinciale domeinen nog maar te zwijgen.

Het is en blijft een raar fenomeen: we lijken vooral allemaal zoveel mogelijk naar dezelfde plaats te willen. Maar daar kijken experts in crowd control zoals Chris De Smet van To B-Seen al lang niet meer van op. “Herinnert u zich de sneeuw op de Hoge Venen en de drukte die dat teweegbracht?”, vraagt hij. “Dat bericht zat een hele dag op alle media. Het gevolg was dat er de dag nadien nog meer volk naar toetrok. Mensen denken bij zo’n bericht: ‘Tiens, de Hoge Venen? Daar had ik nog niet aan gedacht.’ Mensen willen zijn waar er iets te beleven valt.”

Het is dus een illusie te denken dat mensen bij mooi weer in ‘hun kot’ blijven. En het is al even naïef te denken dat ze zich door coronaboetes laten tegenhouden. Dat beseffen lokale besturen met een of meerdere hotspots op hun domein maar al te goed, weet Nathalie Debast, woordvoerder van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).  “Je ziet dat de focus van de lokale besturen nu ligt op het mogelijk maken dat mensen comfortabel én veilig naar buiten kunnen”, zegt ze.  “Door hen bijvoorbeeld te wijzen op het bestaan van mooie plekken die wat ‘vergeten’ zijn, zodat mensen zich wat meer verspreiden over de publieke ruimte.” 

Nog meer cirkels 

Spreiding is inderdaad waar heel wat besturen naar streven. Er is openbare ruimte genoeg voor iedereen, zolang we maar niet allemaal naar diezelfde plekjes hollen. De stad Gent kwam afgelopen week met een ‘lente- en zomerplan’. De bottomline: wanneer het te druk wordt op de populaire Gras- en Korenlei, zullen stewards mensen zachtjes doorverwijzen naar alternatieve plekjes, zoals de Coupure, de Reep of Portus Ganda. Op het Sint-Baafsplein en het Sint-Michielsplein komen ook zitblokken, waar je een takeawaydrankje of ijsje kan nuttigen.

Stad Gent zette al cirkels op het Sint-Pietersplein zodat studenten per bubbel zouden gaan zitten.Beeld Wannes Nimmegeers

En in navolging van de ondertussen gekende krijtcirkels op het Sint-Pietersplein komen er ook kleinere cirkels, bedoeld voor groepjes van vier personen, in de drie drukste parken van Gent. De al bestaande maatregel, een verbod op het nuttigen van alcohol op openbare plaatsen na 20 uur, blijft gehandhaafd.

Belangrijk onderdeel van het Gentse ‘spreidingsplan’ zijn de zogenaamde sfeerbeheerders van Flowgent. Dit bedrijfje is opgericht door enkele vrijwilligers die in een nog niet zo ver verleden op de Gentse Feesten mee instonden voor de bewaking van de massa. “Waar we toen vooral op veiligheid focusten, doen we dat nu volledig op preventie”, zegt Matthias Dermout van Flowgent. “Onze taak bestaat erin op de markten en op het Sint-Pietersplein iedereen met de glimlach te wijzen op de coronaregels.”

Van goede wil

Je zou nochtans kunnen denken dat mensen na een jaar coronaregels die toch al luidop kunnen dromen, maar dat valt volgens Dermout dik tegen. “We komen nog dagelijks mensen tegen die niet weten dat ze een mondmasker moeten dragen. Ze komen werkelijk uit de lucht vallen. En dan is er nog de categorie die het wel weet, maar dat niet meteen op zichzelf lijkt te betrekken. Ze denken dat corona niet voor hen is. Die moeten we vooral duidelijk maken waarom zo’n masker belangrijk is. Maar al bij al is 90 procent van de bevolking echt wel van goede wil, hoor. Ook als we hen vragen om een andere leuke plaats in Gent op te zoeken, omdat het veel te druk wordt.”

En dan is er nog dé plaats bij uitstek waar iedereen bij mooi weer naar toe lijkt te willen: de kust. Ook daar is spreiden het codewoord, gecombineerd met een alcoholverbod. Zowel de strandbars die de voorbije weken volop werden opgebouwd als de raamverkoop bij de horeca vallen onder de regeling voor takeaway en mogen dus geen alcoholische dranken verkopen. Alcohol meebrengen van thuis mag wel, behalve in Blankenberge. Dat voerde dit weekend een volledig verbod op alcohol op openbare plaatsen in. Met enkele vrienden een fles wijn kraken op het strand kan een boete van 250 euro opleveren. “De ervaring leert ons dat de meeste overtredingen op de coronamaatregelen of discussies met de politie terug te leiden zijn tot alcoholgebruik op het openbaar domein”, stelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Daar valt iets voor te zeggen, meent ook Chris De Smet van To B-Seen. Zijn bedrijf werd vorige zomer ingeschakeld aan de kust om er de volkstoeloop te ‘managen’. “Er zijn daarbij drie geboden: spreiding, inzet van stewards en toezicht op alcoholgebruik”, zegt hij. “Men zegt weleens: ‘Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.’ Dat klopt in dit verhaal helemaal. Want de meeste mensen laten zich wel gewillig coachen richting een minder drukke plaats of het volgen van alle regels. Maar eenmaal er alcohol in het spel is, vallen er een aantal grenzen weg en gaat dat een pak lastiger.”