Direct naar artikelinhoud
NieuwsEver Given

▶ Containerschip in Suezkanaal is nu helemaal losgetrokken, scheepsverkeer hervat

▶  Containerschip in Suezkanaal is nu helemaal losgetrokken, scheepsverkeer hervat
Beeld AP

Het containerschip Ever Given, dat de voorbije week het verkeer in het Suezkanaal blokkeerde, is los en vaart intussen opnieuw op eigen kracht.  Dat meldt de maritieme dienstverlener Leth Agencies op Twitter. Ook de rest van het scheepvaartverkeer komt weer op gang.

Video wordt geladen...

“We kunnen met veel plezier bevestigen dat de autoriteit van het Suezkanaal en het personeel erin geslaagd zijn om de Ever Given opnieuw te laten varen. Het schip is intussen aangekomen in Great Bitter Lake”, aldus loodsenbedrijf Leth Agencies op Twitter. Volgens verschillende media zou een hevige windstoot geholpen hebben bij de operatie.

Volgens Boskalis-topman Peter Berdowski zat het “eenvoudigste” werk in het Suezkanaal er vanmiddag op, nadat de achterkant van het schip - vier voetbalvelden lang en zo’n 224.000 ton zwaar - uit de klei werd getrokken. Dat lukte omdat sinds vanmorgen een zware zeesleepboot was ingezet bij het trekwerk in het kanaal.

Twitter bericht wordt geladen...

In totaal hielpen zeker elf sleepboten mee bij het losmaken van de Ever Given. De scheepsschroeven werden door baggeraars vrijgemaakt uit de modder in het Suezkanaal. Ook werd een hijskraan ingezet om containers van het schip te lossen, om zo het gewicht te verminderen. De hoek van het schip werd van 30 naar 10 graden gedraaid.

Intussen werd dus ook de voorsteven losgetrokken, en kan de handel hervat worden. 

File wegwerken duurt 3,5 dagen

Aan beide zijden van het Suezkanaal liggen intussen meer dan 400 schepen te wachten om weer te kunnen verder varen. Volgens het hoofd van de kanaalautoriteit zal het 3,5 dagen duren vooraleer die het Suezkanaal hebben gepasseerd. Nu het vastgelopen schip is losgetrokken, zal het Suezkanaal de klok rond werken.

Twitter bericht wordt geladen...

Satellietbeeld van hoe de Ever Given vastzat in het Suezkanaal.Beeld AFP

Enorme file

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep dinsdag vast in het Suezkanaal en lag dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa. Door de opstopping is een enorme file aan wachtende schepen ontstaan aan beide kanten van het Suezkanaal. 

Ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel loopt via het Suezkanaal. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee vervoerd. Een lange blokkade kan grote gevolgen hebben voor de wereldhandel, met bijvoorbeeld leveringsproblemen voor winkels en tekorten van bepaalde goederen in de industrie.

Sommige rederijen kozen er vanwege de blokkade voor hun schepen te laten omvaren rond de Zuid-Afrikaanse Kaap de Goede Hoop. Onder meer containervervoerders Maersk en CMA GGM namen dat besluit om de blokkade te omzeilen.

De Ever Given zat sinds dinsdag geblokkeerd in het Suezkanaal.Beeld AP