Amerikaanse studie: “Eén vaccindosis beschermt 80 procent bij Pfizer/BioNTech en Moderna”

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Wanneer iemand een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna krijgt, daalt de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent. Dat concludeert het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), op basis van een studie bij 3.950 proefpersonen.

De vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna werken op dezelfde manier. Ze gebruiken de genetische code van de uitsteeksels van het coronavirus, de zogeheten messenger-RNA (mRNA). Die code zit in kleine vetbolletjes, die worden geïnjecteerd. Sommige cellen gaan door de instructies van de genetische code zelf het eiwit van de uitsteeksels produceren, waarna het afweersysteem antilichamen aanmaakt en de indringer later herkent, is de gedachte.

De resultaten van de studie zouden goed nieuws kunnen betekenen voor de wereldwijde vaccinatiecampagne. Door meer mensen in te enten met één vaccindosis zouden op korte periode veel meer mensen een vaccin kunnen krijgen. In België is al beslist om de tijd tussen een eerste en tweede prik van Pfizer/BioNTech uit te stellen.

LEES OOK. 80.000 extra dosissen vaccin dankzij ‘superspuiten’, “maar de officiële hoeveelheid blijft dezelfde” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen