Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Zaak-El Kaouakibi: bijna 1 miljoen euro ‘zoek’

Advocaat Johan Vande Lanotte noemde de problemen in de boekhouding van Sihame El Kaouakibi op een persconferentie in februari nog slordigheden.Beeld Joris Casaer

Vervalste facturen, ‘fake’ contracten en doorgesluisde subsidies voor in totaal bijna een miljoen euro. Het verslag van de bewindvoerder van Let’s Go Urban is vernietigend voor parlementslid Sihame El Kaouakibi. 

De problemen bij Let’s Go Urban, de dans-vzw van Sihame El Kaouakibi, het parlementslid van Open Vld, dat door haar partij op non-actief is gezet, blijken nog een heel pak groter dan de forensische audit aanvankelijk kon vaststellen. Na die audit namen drie bestuurders ontslag en stelde de ondernemingsrechtbank een voorlopig bewindvoerder aan. Die moet vaststellen dat in twee jaar tijd geen 340.000 euro subsidiegeld van de vzw naar vennootschappen van El Kaouakibi vloeide, maar 450.366 euro. 

Daarbovenop ging ook nog eens 475.000 euro van haar organisatie WannaWork naar haar vennootschap Point Urbain, geld dat was opgehaald bij bedrijfsleiders die WannaWork wilden ondersteunen om jongeren van diverse achtergrond aan werk te helpen.

“De wijze waarop de boekhouding werd gevoerd, en waarbij mevrouw El Kaouakibi zeker tot en met 2019 de inhoudelijke controle had, en tot laat in 2020 de volledige financiële controle, versterkt mijn vermoeden dat zeker de laatste jaren het financiële gewin voor mevrouw El Kaouakibi en de met haar verbonden vennootschappen vooropstond”, zo stelt de bewindvoerder. Haar rapport ligt dinsdag voor in de ondernemingsrechtbank.

VTM Nieuws toonde zondag al hoe bepaalde facturen voor leveringen aan vennootschappen van El Kaouakibi zijn gewijzigd alsof het facturen voor Let’s Go Urban (LGU) waren. Op die manier kon bijvoorbeeld voor tienduizenden euro’s aan planten en meubilair geleverd worden in het JJ House, haar eventlocatie in het Jacob Jordaenshuis. Die facturen werden overplakt alsof het leveringen betrof aan LGU en zo als bewijsstukken ingediend bij Stad Antwerpen, die LGU subsidieerde.

Twee keer een keuken

Met zogenaamde slordigheden, zoals advocaat Johan Vande Lanotte op een persconferentie in februari zei, heeft dat niets te maken, zegt de bewindvoerder. Vande Lanotte verklaarde alles door bruikleenovereenkomsten tussen LGU en de verschillende vennootschappen. Zij mochten de meubels gebruiken, tot de bouwwerf van LGU op het Kiel klaar was. Hij haalde als voorbeeld de keuken aan. 

De bewindvoerder noemt de uitleg van Vande Lanotte “fantaisistisch”. Vier bruikleenovereenkomsten tussen LGU en Point Urbain, een van El Kaouakibi’s vennootschappen, blijken telkens alleen door haar ondertekend, een keer namens LGU en een keer namens Point Urbain. De vennootschappen gebruikten de aangekochte planten en meubels wel degelijk, maar op geen enkel moment is de slijtage ervan in rekening gebracht. Niemand binnen LGU wist van die bruikleenovereenkomsten, maar ze kwamen plots boven tijdens de audit, wat vermoedens doet rijzen dat ze “geantidateerd” zijn, achteraf opgesteld, met een eerdere datum. “Fake bruikleenovereenkomsten”, zegt de bewindvoerder.  

Uit mails met de keukenleverancier blijkt dat de keuken wel degelijk op maat van het JJ House is besteld, ter waarde van 26.000 euro. El Kaouakibi’s medevennoot bij JJ House Erika Xuan Nguyen vroeg de leverancier om de factuur naar LGU te sturen, maar die weigerde dat. Hij had wel een vriendenprijs gemaakt, omdat hij dacht dat het om een sociaal project ging.

Enkele jaren later bestelden ze bij die leverancier een tweede keuken voor LGU Academy. Beide facturen brachten ze binnen bij Stad Antwerpen als ging het om twee facturen voor LGU. Door de vermoedens van fraude die eind 2020 naar boven komen, ontdekt Stad Antwerpen op tijd de dubbele facturatie, maar er is zo wel degelijk 26.000 euro subsidiegeld afgewend naar een van de vennootschappen. 

Ze voerden het trucje met de facturatie meermaals uit. VTM Nieuws kon achterhalen dat er voor 3.630 euro geld van We Love BXL, een andere vzw van El Kaouakibi, is gebruikt voor de renovatie van een kast in haar slaapkamer. Opnieuw vroeg Erika Xuan Nguyen de leverancier om te factureren aan We Love BXL, dat 200.000 euro subsidie kreeg van het Kanaalplan om in Sint-Jans-Molenbeek een organisatie zoals LGU uit te bouwen, met het oog op deradicalisering.

Tegenwerking

Dat alles doet geen slordige boekhouding vermoeden, maar bewust bedrog. Intussen kreeg iedereen, ook de bewindvoerder, foto’s te zien die moesten tonen dat de keuken nog ingepakt stond, gewoon gestockeerd in afwachting van plaatsing in LGU. “Het is dan niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen, de laatste jaren, dat mevrouw El Kaouakibi haar activiteiten heeft ontplooid”, concludeert de bewindvoerder.

Ze kreeg echter geen toestemming om de keuken met eigen ogen te inspecteren en voelde zich tijdens haar onderzoek tegengewerkt. Alle bovenstaande vermoedelijke malversaties komen uit de jaren 2018 en 2019, omdat de fysieke stukken van de boekhouding van vóór 2018 simpelweg ontbreken. Die zijn gerecupereerd door een LGU-medewerker, maar die weigert de bewindvoerder toegang daartoe te verlenen. 

Dat moet op zich niet verbazen. El Kaouakibi heeft de aanstelling van die bewindvoerder van in het begin aangevochten. Haar verzet daartegen komt dinsdag voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren, maar haar advocaten zullen uitstel vragen, omdat een van hen ziek is. 

El Kaouakibi reageert enkel met een boodschap op sociale media. Daarin zegt ze dat zich nooit “persoonlijk verrijkt heeft op onrechtmatige wijze”, noemt ze de bewindvoerder “gekleurd en eenzijdig” en “distantieert” ze zich van de “aangepaste facturen”.