In de boomgaard van Alden Biesen genoten de mensen maandag al van het lenteweer. Voor de bloesems is het nog net te vroeg. ©  Tom Palmaers

Dit jaar mag je de bloesems wel bewonderen (al is het nog even wachten)

In tegenstelling tot vorig jaar mag u nu wel de bloesems gaan bewonderen in Haspengouw. Door de coronamaatregelen kan dat alleen in eigen bubbel of met maximaal vier personen. De bloesems zijn wellicht op hun mooist in het weekend van 11 april.

Mark van Luyk

Volgens Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit zullen dit weekend een aantal kersensoorten en de perenbloesems het stadium bereiken van de witte knop. “Dat zorgt al voor een prachtig decor. Maar rond 11 april zullen de peren- en kersenbloesems om hun mooist zijn. Dat wordt een topweekend voor de bloesems en dat valt midden in de paasvakantie. Een weekend later, zo rond 17 april, ontluiken de appelbloesems. Die zijn wel iets minder indrukwekkend.”

Vorig jaar viel het bloesemseizoen samen met een complete lockdown. Dit jaar is er geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen en zo kan ook de rest van het land, rekening houdend met de coronaregels, de bloesems komen bewonderen. Hotels en B&B’s zijn open, maar de bloesemevenementen zijn afgeschaft. De 13 bloesemgemeenten hebben hun activiteiten gebundeld in een online magazine dat te raadplegen is via de website visithaspengouw.be. In essentie komt het er op neer dat u wandel-, fiets- en Vespatochten kunt doen.

Archief. ©  rr

“We hadden programma’s georganiseerd voor bubbels van tien, maar dat kan nu niet meer. Ook de nocturnes en bloesembars kunnen met de huidige coronaregels niet”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen van Toerisme van Sint-Truiden. “Daarom zetten we vooral onze bestaande fiets- en wandelroutes in de kijker. Ons grondgebied is groot genoeg om de mensen veilig te ontvangen. Hotels en B&B’s zijn gewoon open en je kunt ook terecht bij fietspunten en Vespaverhuur. Ik hoor dat de boekingen voor overnachtingen vlot binnenlopen. Je kunt dus best niet te lang wachten.”

Boekingen

Ook in Bilzen zijn de grote evenementen afgeschaft, maar de stad pakt wel opnieuw uit met groene, elektrische wagentjes die u bij de toeristische dienst kan huren. “Het is de bedoeling dat mensen onze mooie streek bezoeken in beperkt gezelschap”, zegt Lotte Swennen.” In coronatijden kan het interessant zijn om de minder drukke bloesemgemeenten te verkennen. In Diepenbeek kun je een picknickmand reserveren om in een oude boomgaard te picknicken. In Hoeselt kun je een audiovisuele bloesemwandeling doen met je smartphone. Je moet wel oortjes meebrengen.

“De bloesemperiode duurt maar veertien dagen en valt midden in de paasvakantie. Ik hou dus mijn hart vast dat we niet worden overrompeld”, zegt burgemeester Eric Awouters (Open Vld) van Borgloon. “We voorzien extra stewards als dat nodig blijkt te zijn.” De infobalie van de toeristische dienst blijft open. “De gegidste rondleidingen in fruitbedrijven hebben we voorlopig afgeschaft, maar mensen kunnen hier wel nog terecht voor mooie bloesemwandelingen en fietstochten.”

“Vorig jaar moesten we nog virtueel op ontdekking, maar vandaag staan de Limburgse logiesuitbaters klaar om gasten met open armen te ontvangen. De boekingen lopen binnen”, weet Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeerde voor Toerisme. “De verstrengde maatregelen zetten een domper op veel bloesemactiviteiten, maar onze Limburgse ondernemers zijn inventief en zetten in op take-awayformules, picknickmanden, ontbijt op de kamer,... Toerisme Limburg roept iedereen op om op ontdekking te gaan in eigen land en vooral Limburg.”

Kan het weer de bloei van de bloesems nog verstoren? “De grote temperatuurverschillen die deze week zijn aangekondigd, vormen geen probleem”, zegt Dany Bylemans van PCFruit. “Maar in het weekend kan er wel nog nachtvorst komen. Dat wordt dus even afwachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer