Direct naar artikelinhoud
NieuwsSlechtvalken

Overspel in een kerktoren. ‘Slechtvalken vogelen niet voor het plezier’

Cor en Rona, toen Emma nog niet in zijn vizier was. Maar intussen ging Cor weer achter een ander nieuw wijfje aan.Beeld slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen

Voor vogelliefhebbers is Kortrijk momenteel the place to be. Daar plegen enkele slechtvalken herhaaldelijk overspel. En dat is uitzonderlijk, want de dieren blijven elkaar normaal levenslang trouw.

De affaire begon vorig jaar. Het leven van koppel Emma en Maarten werd verstoord door Cor en Rona. Niet het virus, wel een nieuw paar valken dat uiteindelijk het nestje innam. Twee dagen later stond Emma opnieuw aan de deur en het was uiteindelijk zij die aan de haal ging met Cor. Rona werd de deur gewezen en het nieuwe koppel nam zijn intrek in de Kortrijkse kerktoren. Uitzonderlijk, want normaal blijven slechtvalken elkaar trouw tot de dood hen scheidt, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Ondanks de prille relatie hadden Emma en Cor dit jaar al meteen hun eerste eieren. Niet lang na de bevalling ging Cor weer op rooftocht en kwam thuis met een nieuw jong blaadje. Het was deze keer Emma die haar koffers kon pakken.

Voorlopig blijft het een vraagteken waarom Cor opnieuw overspel pleegt. “De nieuwe griet van Cor is nog niet volwassen en zal dus voorlopig geen nageslacht kunnen leveren. Daar doen slechtvalken het uiteindelijk voor. Ze vogelen niet voor het plezier”, zegt Rodts.

De eieren van Emma zijn verloren en voorlopig komen er dus geen nieuwe. Dat is gelukkig geen ramp voor de populatie, aldus Rodts. “Sinds 1995 is de soort opnieuw in ons land na decennia van afwezigheid. Er wordt geschat dat er vandaag 200 broedparen zijn. Elk jaar worden er meer dan honderd jongeren geboren die met succes uitvliegen.”

Hoe de affaire afloopt, is voorlopig nog onduidelijk. “Het hangt er nu van af of het vrouwtje nog twee jaar bij hem wil blijven”, zegt Rodts. “Dan kunnen er pas ten vroegste nakomelingen komen.”