Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

▶ Bart De Wever (N-VA) belooft ‘hardst mogelijke gevolgen’ indien fraude Sihame El Kaouakibi bewezen wordt

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld © Stefaan Temmerman

Als de gecontesteerde politica Sihame El Kaouakibi (Open Vld) daadwerkelijk fraude heeft gepleegd, belooft Antwerps burgemeester Bart De Wever ‘de hardst mogelijke gevolgen’. Het onderzoek dat de stad Antwerpen voert naar hoe El Kaouakibi stedelijke subsidies gebruikte, is nog niet afgerond.

Video: ‘Met man en macht ieder papiertje omdraaien’

Video wordt geladen...

De problemen bij Let’s Go Urban, de dans-vzw van Sihame El Kaouakibi, het parlementslid van Open Vld, dat door haar partij op non-actief is gezet, blijken nog een heel pak groter dan een forensische audit aanvankelijk kon vaststellen. Na die audit namen drie bestuurders ontslag en stelde de ondernemingsrechtbank een voorlopig bewindvoerder aan. Die moet vaststellen dat in twee jaar tijd geen 340.000 euro subsidiegeld van de vzw naar vennootschappen van El Kaouakibi vloeide, maar 450.366 euro.

Daarbovenop ging ook nog eens 475.000 euro van haar organisatie WannaWork naar haar vennootschap Point Urbain, geld dat was opgehaald bij bedrijfsleiders die WannaWork wilden ondersteunen om jongeren van diverse achtergrond aan werk te helpen.

Dat alles doet geen slordige boekhouding vermoeden, maar bewust bedrog. 

Burgemeester De Wever weigerde maandag in te gaan op de meeste vragen die hij van raadsleden van verschillende partijen kreeg over Let's Go Urban. Het gerecht moet wat dat betreft zijn werk doen, stelt De Wever. De stad werkt intussen wel "met man en macht" aan een eigen onderzoek. "Elementen daaruit worden tussendoor ook doorgegeven aan het parket, maar ik kan niet vooruitlopen op de conclusies", stelt De Wever, die ook nog niet kon zeggen of de stad zich eventueel burgerlijke partij zou stellen in het dossier.

Stedelijk eigendom

De Wever benadrukte wel dat het Urban Center op het Kiel stedelijk eigendom is en blijft. "Dat is een mooie hal waar dus veel centen naartoe zijn gegaan en die helemaal gerenoveerd werd", zegt hij. "De prioriteit moet zijn om de continuïteit te bewaren van de werkingen, sociale projecten voor jongeren, die zich daar bevinden. Het gaat daar trouwens niet alleen om Let's Go Urban.”