NMBS en gouverneur Decaluwé roepen op niet met de trein naar de kust te gaan: “En als het te druk wordt, sluiten we ook invalswegen af”

“Ik hou mijn hart vast voor de paasvakantie”, aldus de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé© Het Nieuwsblad

Zowel de NMBS als de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé roepen op dinsdag en woensdag niet met de trein naar de kust te gaan. “Het is te druk”, zegt Decaluwé (CD&V). “En je hoefde geen groot geleerde te zijn om dat te voorspellen. Het is én mooi weer én de Belgian Railpass met gratis ritten is nog geldig tot eind deze maand. Dit kon niet anders dan fout lopen. Ik hou mijn hart vast voor de paasvakantie.”

Chris Snick, Jeffrey Roos en Junior Verbeeke

Al van ’s morgens vroeg is het in de stations druk op de perrons richting kust. “Van overal in België willen mensen naar zee”, zegt Bart Crols van de NMBS waar ze het noodplan afkondigden. “Zelfs in het station in Luik was het bijvoorbeeld al zeer druk. En dan moesten er nog veel stations volgen met wachtende mensen. Nu werken we nog met een bezetting van 100 procent, zolang er plaats is op de zitjes, kun je mee. Vanaf 3 april gaat de bezetting naar 50 procent met enkel nog plaats aan het raam. Maar we zagen toch dat treinen ook nu nog zeer snel volliepen.”

In Blankenberge proberen de stadswachten de dagjestoeristen wat te spreiden. ©  Junior Verbeeke

Onze reporter Paul Demeyer stond iets voor de middag in Brussel-Centraal, waar hij te horen kreeg dat de trein richting kust halen onbegonnen werk was. “Er staan 200 mensen op het perron voor dit station. En voor jou zijn er ook nog eens 150 wachtenden. Er is geen plaats meer.”

FOTO. Mooi weer en vakantie? Dan krijg je drukke treinen

Ook in het station van Gent werden mensen geweigerd om op het perron te gaan staan. “Als er maar tien plaatsen meer zijn op een trein, kun je geen 100 mensen toelaten op het perron”, aldus Crols. Concreet telden ze telkens hoeveel mensen er afstapten. Enkel dat aantal mocht het perron op. Maar er waren ook berichten dat mensen zelfs uit treinen werden gehaald omdat die te vol zaten. “We doen alles om de treinbezetting onder controle te houden”, zegt Crols. “Maar het belangrijkste is dat we iedereen ten stelligste afraden om vandaag en morgen met de trein richting zee te gaan. Er zijn nog zoveel andere mooie plekken in ons land, ga daar naartoe.”

LEES OOK. Volle treinen richting de kust door lenteweer: “Ga vandaag én morgen niet met de trein naar zee, kies een andere bestemming”

Machteloos

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) moet machteloos toekijken hoe in de kuststations de mensen volop aankomen. “Het is frustrerend om te zien. Al weken voorspellen we dit. Die pas met gratis ritten die de mensen kregen, is nog geldig tot eind deze maand. En er was mooi weer voorspeld. Een groot geleerde hoef je niet te zijn om te weten dat het dan fout loopt. Toch gelden die nieuwe maatregelen van slechts vijftig procent bezetting op treinen pas vanaf 3 april. Wie begrijpt dat? En intussen staan wij machteloos, hé. We kunnen niets anders doen dan zien hoe mensen massaal aankomen. In de plaats van vooraf eens te luisteren als we iets zeggen. We vragen bijvoorbeeld al maanden om die gratis treinpassen af te schaffen. Maar we werden uitgelachen.”

LEES OOK. Raamregel enkel op treinen naar kust, niet op terugweg: “Absurde maatregel”

“Ik hoor dat de NMBS voor vanavond extra treinen zal inlassen om mensen veilig thuis te krijgen. Het is al iets. Maar ik hou mijn hart ook vast voor de paasvakantie. Dan wordt het hier zo druk als in de zomer. Terwijl er niets open is. Wat we zullen doen? Als gouverneur en burgemeester is het de taak om de volksgezondheid te garanderen van de inwoners. We doen het niet graag, maar we vragen om niet te komen. En als het toch volloopt, zullen we moeten ingrijpen. Desnoods zetten we de invalswegen af. Dat is al eens gebeurd en dat kan nog eens gebeuren. Vol is vol. Wie dan nog aankomt, zal rechtsomkeer moeten maken.”

Gouverneur Carl Decaluwé. ©  Simon Mouton

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende ging dinsdagmiddag zelf poolshoogte nemen in het station van de kuststad. “De politie is ter plaatse en roept de mensen op zich te verspreiden. Als we nu niet ingrijpen, gaan we opnieuw naar situaties zoals afgelopen zomer, en dat willen we absoluut vermijden. We zijn in opperste staat van paraatheid.”

Ook in Blankenberge is het druk. Aanvankelijk gaf de NMBS voor Blankenberge een bezetting van 50 procent door voor de aankomende treinen. Maar dat klopte helemaal niet. “Het is veel drukker”, zag burgemeester Daphné Dumery (N-VA) zelf aan het station. “Het is goed dat de mensen kiezen voor een uitstap naar zee, maar die toestanden op de trein waren te verwachten. We kaarten dit al maanden aan. Hopelijk verloopt alles hier veilig en nemen mensen afstand.” Voor de gemeenschapswachten, politie en andere ordediensten is het nu zaak om alles zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. “Onze taak is om het volk voldoende te spreiden. We zijn daar klaar voor, want we hebben voldoende manschappen voorzien.”

Vervroegde paasvakantie

Dat veel mensen naar de kust willen trekken, heeft veel te maken met de vervroegde paasvakantie en het mooie lenteweer deze week. Dinsdag klimt het kwik tot 23 graden, de zon gaat volop schijnen. En ook woensdag krijgen we zeer zacht weer.

LEES OOK. ‘Raamregel’ op de trein: wat als er geen plaats meer is en hoe gaan ze dat organiseren? (+)

Raamregel

Een tweetal weken geleden werd door het Overlegcomité beslist dat in de treinen naar de kust enkel de plaatsen aan het raam nog mogen worden ingenomen. Maar die ‘raamregel’ gaat pas in vanaf komende zaterdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen