Direct naar artikelinhoud
NieuwsMuziek

Nike klaagt Lil Nas X aan voor met bloed gevulde, ‘niet-geautoriseerde Satan-schoenen’

Lil Nas X.Beeld Photo News

De met menselijk bloed gevulde ‘Satan-schoenen’ van Lil Nas X hebben wrevel opgewekt bij schoenenfabrikant Nike. Na opschudding op sociale media sleept het bedrijf het hiphopfenomeen voor de rechter. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media.

Lil Nas X klopte aan de deur van MSCHF (van ‘mischief’; kattenkwaad), een bedrijf uit Brooklyn gespecialiseerd in pranks, om ‘Satan-schoenen’ te lanceren. Die zijn het vervolg op de met wijwater gevulde ‘Jezus-schoenen’ uit 2019 en zijn gekoppeld aan de release van zijn single ‘Montero (Call Me By Your Name)’. In de videoclip ervan daalt Lil Nas X af in de hel om heupwiegend boven op de duivel te zingen over de ‘vent die hij vorige zomer heeft ontmoet’. 

Het ontwerp steekt de duivelse iconografie van zelfs de meest satanische blackmetalbands naar de kroon. In elke schoen zit een druppel bloed van de medewerkers van MSCHF. Die wordt met inkt vermengd om de luchtbubbel in de zool van de schoen te vullen. Amusant volgens de ene, walgelijk volgens de ander. Ongetwijfeld met shock value op het oog, maar tegelijk een weerspiegeling van de Lil Nas X’s frustraties rond homofobie. Maar dat was hoe dan ook zonder Nike gerekend.

Federale rechtszaak

De rapper ligt nu op ramkoers met de sportkledingfabrikant. De reden? De ‘Satan-schoenen’ zijn omgebouwde Nike Air Max 97’s. Een inbreuk op de merknaam en een pr-nachtmerrie na een storm van protest van mensen die zwoeren om nooit meer een product van Nike te kopen. Nike stapte maandag naar de rechter in New York. Het bedrijf spande een federale rechtszaak aan met de ondubbelzinnige vraag om de schoenen te vernietigen. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Dit werd gedaan zonder de goedkeuring of machtiging van Nike, en Nike is op geen enkele manier verbonden met dit project”, klonk het. De kledingreus eist ook dat MSCHF afstand doet van alle winst die het heeft gemaakt met de verkoop van de sneakers. 

666 paar 

MSCHF verkoopt 666 paar ‘Satan-schoenen’ in totaal, elk met een prijskaartje van 1.018 dollar (867,37 euro). De schoen is versierd met een pentagram, kleine omgekeerde crucifixen en bevat een verwijzing naar Lucas 10:18, een bijbelpassage waarin ‘Satan als een lichtflits uit de hemel valt’. Inmiddels zijn zo goed als alle schoenen verkocht en wordt het laatste beschikbare paar donderdag verloot. 

Ondanks dat succes wilde de commotie op sociale media maar niet luwen. De kritiek was voornamelijk dat de schoenen ‘het kwade’ zouden promoten. Voor de 21-jarige hiphopster is het veeleer een sarcastische knipoog naar de publieke kritiek die hij over zich heen kreeg nadat hij zich outte. ‘Montero (Call Me By Your Name)’ is gericht aan zijn 14-jarige zelve – zijn echte naam is Montero Lamar Hill – die ‘had beloofd om te sterven met het geheim’ van zijn geaardheid.