Twee vrouwen maken bloemen vast aan een afscheidingshek waarop "gerechtigheid voor Victoria" is geschilderd.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verontwaardiging in Mexico en El Salvador over dood Salvadoraanse vrouw in Tulum: "Politieagente brak haar nek"

In Mexico en El Salvador is heel wat verontwaardiging ontstaan over de dood van een Salvadoraanse vrouw in de Mexicaanse toeristische kustplaats Tulum. De vrouw werd zaterdagavond hardhandig opgepakt door de politie. Ze stierf door een gebroken nek.

Victoria Esperanza Salazar werd zaterdagavond plaatselijke tijd opgepakt door de politie van Tulum. De reden is nog niet helemaal duidelijk. De eigenaar van een buurtwinkel getuigde wel dat hij haar de toegang tot zijn winkel had ontzegd omdat ze "niet goed bij haar hoofd" leek.

Wel duidelijk is dat de arrestatie hardhandig verliep. Op beelden is te zien dat de vrouw met haar gezicht naar de grond ligt, terwijl een politieagente haar knie op haar rug gedrukt houdt, om zo haar handen op haar rug in de boeien te kunnen slaan. Salazars voeten slaan daarbij wild om zich heen. De vrouw overleed uiteindelijk aan haar verwondingen.

Uit beelden van het incident die op sociale media rondgaan, is moeilijk op te maken wat er precies gebeurd is voor de arrestatie en hoeveel tijd die in beslag nam. Op een bepaald moment staan verschillende agenten rond de vrouw (zie tweet). Ze staan te babbelen terwijl Salazar bewegingsloos op de grond ligt. Even later heffen de drie agenten haar lichaam in de laadbak van een politiewagen, haar handen zijn nog steeds geboeid. De vrouw lijkt dan al overleden te zijn of op zijn minst bewusteloos.

Opgelet: onderstaande beelden in de tweet kunnen hard overkomen.

"Onevenredig" gebruik van geweld

Gisteren maakte de openbaar aanklager van de staat Quintana Roo bekend dat uit een autopsie van Salazars lichaam blijkt dat de vrouw gestorven is door een gebroken nek. Haar verwondingen "vielen samen met de onderwerpingsma­noeuvres die het slachtoffer heeft ondergaan tijdens haar hechtenis", verklaarde aanklager Oscar Montes de Oca. De verwondingen tonen volgens hem een "onevenredig" gebruik van geweld aan.

Het kantoor van de openbaar aanklager bereidt aanklachten tegen de vier agenten voor wegens moord. De politiechef van Tulum is intussen ontslagen.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit is een gebeurtenis die ons vult met pijn en schaamte

Andrés Manuel López Obrador, president Mexico

Moord is ook het woord dat zowel de Salvadoraanse als Mexicaanse president in de mond nam. Deze vrouw "werd bruut vermoord", reageerden de twee leiders unaniem. "Ik zie duizenden verontwaardigde Mexicanen die gerechtigheid vragen voor onze landgenote", reageerde de Salvadoraanse president Nayib Bukele. "Ze zijn even verontwaardigd als wij zijn."

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verzekerde dat de verantwoordelijken gestraft zullen worden. "Dit is een gebeurtenis die ons vult met pijn en schaamte."

De dood van Salazar lokte in de twee landen heel wat verontwaardiging uit. Onder meer in Mexico-Stad werd maandag betoogd. Op een afscheidingshek dat de politie had opgesteld, werd onder meer "gerechtigheid voor Victoria" en "de politie heeft haar vermoord" geschilderd en werden bloemen vastgemaakt. Ook in Tulum zelf kwamen betogers op straat, vooral vrouwen. Verschillende muren werden beklad met slogans als "vrouwenmoord", "racistisch Tulum", "ontwaak Tulum" en "moordenaars". (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk hier enkele beelden van het protest in Mexico-Stad en in Tulum zelf:

Videospeler inladen...

Victoria Esperanza Salazar, een alleenstaande moeder met twee tienerdochters van 15 en 16, woonde al enkele jaren in Mexico met een humanitair visum. Vijf jaar geleden verliet ze haar woonplaats Sonsonate, nabij de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador, om het straatgeweld daar te ontvluchten. 

Haar dochters bleven eerst achter bij familie. Nadat Salazar in een plaatsje aan de grens tussen Mexico en Guatemala een visum kon bemachtigen, trok ze naar het toeristische Tulum, aan de Caraïbische kust, om in hotels te werken en liet ze haar dochters overbrengen. President Bukele benadrukte dat de Salvadoraanse overheid haar twee dochters zal bijstaan.

AFP or licensors

Meest gelezen