Direct naar artikelinhoud
NieuwsLeuven

Politiegeweld in Leuven? Politie reageert op aantijgingen van jonge vrouw

Politie Leuven reageert op aantijgingen van politiegeweld op sociale mediaBeeld Vertommen

Een jonge vrouw uit Leuven werd naar eigen zeggen slachtoffer van politiegeweld. Morine (26) zou ernstige verwondingen hebben opgelopen doordat een agent haar bij een interventie heeft geslagen. Dat verhaal, dat op sociale media circuleert, klopt volgens de Leuvense politie echter niet.

De feiten gebeurden op zaterdag 27 maart. Het verhaal op sociale media werd gepubliceerd in samenspraak met Morine, die momenteel in het ziekenhuis ligt.

“Morine was alleen op haar kot aan het genieten van een glaasje wijn en muziek”, klinkt het daar. “Toch viel de politie agressief binnen op haar kot. Ze riepen dat ze mee moest omdat wat zij deed ‘openbare dronkenschap’ was. Morine zat, zoals eerder vermeld, helemaal alleen in haar kot. Ze luisterde muziek die ze afspeelde op haar laptop en dronk wat alcohol, binnen, in haar eigen kot, haar eigen domein. Wat later sloeg een agent haar extreem hard op haar gezicht / hoofd. Ze hield een fractuur over aan haar oog en kaak. Nadat ze haar uren in een cel opsloten, hebben de agenten Morine gedropt op straat. Met al haar bulten en wondes.”

Een koppel dat de jonge, toegetakelde vrouw achteraf op straat zag, raadde haar aan om eerst langs het ziekenhuis te gaan, klinkt het verder. “De dokters en verpleegkundigen zagen meteen dat dit kwam door slagen. (...) De politie claimde dat Morine ‘’gewoon tegen de deur was gelopen’’. Dit was duidelijk niet het geval, dat zag de dokter zelf ook. Ze raadden Morine in het ziekenhuis aan om een klacht in te dienen en dus heeft ze de documenten ingevuld die daarvoor nodig waren.”

Reactie politie

Het bovenstaande verhaal dat circuleert op sociale media, klopt niet volgens de politie. Politiewoordvoerder Marc Vranckx reageert. “Zaterdagnamiddag omstreeks 16.30 uur kreeg de politie telefonisch melding van een dame die een kamer verhuurt aan een 26-jarige vrouw. De eigenares maakte zich zorgen over haar huurster: de kamerdeur stond open, de vloer was bevuild en er waren bloedvlekken te zien. De patrouille die ter plaatse ging, trof de huurster aan. De vrouw was duidelijk onder invloed en onsamenhangend. In de kamer werden ook voorwerpen aangetroffen die wijzen op drugsgebruik. De dame werd voor haar eigen veiligheid overgebracht naar het politiecommissariaat. Dat verliep zonder problemen.”

“Op het commissariaat deelde de wachtleider haar mee dat ze voor haar eigen veiligheid enkele uren in de politiecel moest blijven”, vervolgt Vranckx. “Als reactie hierop liet de vrouw zich op de grond vallen. Wanneer de politiemensen haar wilden rechttrekken, verzette ze zich hevig. Ze stampte, sloeg met de vuisten in het rond en beet agenten. Toen de agenten zich wilden lostrekken, is er een handgemeen geweest. Er werd onmiddellijk medische bijstand gevraagd. Een ziekenwagen en arts kwamen meteen ter plaatse. De arts onderzocht de dame en verzorgde de bijtwonde van de agent. De arts verklaarde dat de vrouw mocht opgesloten worden. Na ontnuchtering heeft ze het commissariaat verlaten.”

“De dag nadien heeft de vriend van de vrouw in het politiecommissariaat alle gegevens van de dienst Interne controle van de politie Leuven ontvangen om een klacht in te dienen. Politie Leuven zal in alle transparantie meewerken aan het onderzoek.”