Hoe werkt een politieachtervolging? Korpschef legt uit na klopjacht in Dendermonde

Gisterenavond cirkelde er lange tijd een helikopter boven Dendermonde, omdat de politie op zoek was naar 2 voortvluchtige verdachten. Maar hoe werkt zo’n achtervolging eigenlijk? Waar komt die helikopter zo snel vandaan en hoe gaat die te werk? De korpschef van politiezone Dendermonde legt uit. 

In Dendermonde heeft de politie met man en macht gezocht naar 2 verdachte personen die op de vlucht waren. Het begon met een achtervolging op de weg, maar later werd er ook een helikopter ingezet. “Het duo vluchtte weg tijdens de controle van hun voertuig dat geseind stond”, legt korpschef Patrick Feys uit. “Tijdens de controle zijn ze weggereden aan een heel hoge snelheid. Ze zijn tijdens de achtervolging gecrasht tegen een boom. Daarna zijn ze onmiddellijk weggelopen, en sindsdien zijn we naar hen op zoek.” De 2 verdachten zijn nog steeds voortvluchtig. Wat het duo mispeuterde, is niet duidelijk. 

Veiligheid boven alles

Politiemensen worden gedurende hun opleiding getraind om mensen te achtervolgen. “Het is belangrijk dat ze te allen tijde weten hoe ze moeten reageren op gevaarlijke situaties”, zegt Feys daarover. “Een richtlijn die ik altijd meegeef is dat als het te gevaarlijk wordt voor jezelf of voor derden, je er dan mee moet stoppen. We mogen nooit anderen in gevaar brengen.”

Als iemand wegvlucht, moet je meer mensen inschakelen om de persoon in kwestie te omsingelen

Patrick Feys, Korpschef Lokale Politie Dendermonde

Het is niet gemakkelijk om als politieagent te reageren op een verdachte die plots op de vlucht slaat met een wagen. “We worden wel getraind en we hebben beschermingsmiddelen, maar als je als ploeg helemaal alleen bent tijdens een controle, is het moeilijk om de voortvluchtigen te pakken te krijgen. Je moet dan heel snel andere ploegen inschakelen, zodat je de mensen in kwestie kan omsingelen.” 

Helikopter met warmtecamera

Maar waar komt zo’n helikopter dan plots vandaan? “Dat is een gespecialiseerde steun van de federale politie”, vertelt Feys. “Zo’n helikopter is heel efficiënt en effectief. Via de dispatching kunnen wij onmiddellijk vragen om zo’n helikopter uit te sturen. Die gaat dan met een warmtecamera op zoek naar de daders.”

We vroegen aan omwonenden om binnen te blijven, zodat de warmtecamera beter zou werken

Patrick Feys, Korpschef Lokale Politie Dendermonde

Gisterenavond plaatste de politie een bericht op sociale media over de bewuste klopjacht in Dendermonde. “Meestal communiceren we heel weinig over dergelijke zaken”, zegt Feys. “Maar als er om 23 uur ’s avonds een helikopter in de lucht zweeft, dan krijgen we daar heel veel vragen over. En dan is het belangrijk om omwonenden gerust te stellen. Bovendien gebruikt zo’n helikopter warmtecameratechnologie. Dan is het beter dat zoveel mogelijk mensen binnenblijven. Hoe meer mensen buiten zijn, hoe meer warmte de camera waarneemt en hoe moeilijker het is om de dader te vatten.”

Meest gelezen