Binnenlandse Zaken beveelt onderzoek naar facturen Brusselse tak Let’s Go Urban

 ©  BELGA

De ondernemingsrechtbank van Tongeren heeft het dossier rond Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en Let’s Go Urban uitgesteld tot 20 april. Aanleiding is de ziekenhuisopname na een coronabesmetting van een van de advocaten van El Kaouakibi. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen opdracht gegeven om de facturen van de Brusselse vzw WeLoveBXL te onderzoeken.

kma, bbr
Bron: BELGA

Sihame El Kaouakibi richtte WeLoveBXL op in 2017 om jongeren in de Brusselse gemeente Molenbeek te deradicaliseren. De vzw moest een Brusselse kopie worden van de Antwerpse vzw Let’s Go Urban en kreeg in 2018 en in 2019 in totaal 200.000 euro subsidies van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Tot op vandaag is er geen samenwerking tussen de vzw en de gemeente. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de FOD Binnenlandse Zaken nu de opdracht gegeven de facturen ten overstaan van de subsidie van WeLoveBXL te onderzoeken.

Eerder vroeg ook Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Benjamin Dalle (CD&V) de administratie om het dossier van WeLoveBXL van naderbij te bekijken. Vanuit het Brusselfonds subsidieert Vlaanderen de organisatie elk jaar met 80.000 euro.

De regeling gold voor drie jaar, één jaar (2022) moet nog worden uitbetaald maar het jaarlijks vereiste dossier is nog niet aangeleverd. Ondertussen vond er een eerste gesprek plaats tussen de leiding van WeLoveBXL en de administratie. Dat verliep naar wens, maar de administratie werd gevraagd om de zaak goed op te volgen.

Zitting uitgesteld

Vandaag stond oorspronkelijk een zitting gepland bij de ondernemingsrechtbank van Tongeren, waar duidelijk had moeten worden of de voorlopige bewindvoerder Annemie Moens haar opdracht mag verderzetten. Haar mandaat loopt begin mei af. Maar door een coronabesmetting bij één van de advocaten van El Kaouakibi werd de zitting uitgesteld tot 20 april.

‘Een gebaar van hoffelijkheid’, noemde Moens het uitstel. ‘Eigenlijk heeft men zich verzet tegen mijn aanstelling. De voorzitter in kort geding oordeelt niet over de grond van de zaak, maar over of het nodig is om de voorlopige bewindvoerder aan te stellen.’

Ook bevestigde Moens de details van haar voorlopige rapport die in de media verschenen zijn. ‘Ik doe mijn vaststellingen en ik hoef er geen doekjes om te winden als ik bepaalde vaststellingen doe of als ik met bepaalde vragen blijf zitten. Er zijn nog altijd bepaalde vragen die opgelost moeten worden. Elke dag komt er nog bijkomende informatie binnen’, zegt Moens.

Slordige boekhouding

‘Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan op basis van de vragen die gekomen zijn, ook op basis van het onderzoek van de stad Antwerpen, om te zien wat er aan de hand is. Er zijn zaken die opgelost zijn, zoals de verkeerde stortingen waarvan eerder al sprake was. Dat was inderdaad een verkeerde storting die is binnengekomen en opnieuw is buitengegaan.’

‘Er zijn duidelijke vaststellingen, zoals de beruchte keuken. Het is een constructie om te maken dat het privé-initiatief binnen de BV Point Urbain, dat de belofte heeft gedaan tegenover de eigenaar-verhuurder, zou zorgen voor de restauratie, inrichting enzovoort. Iemand moet dat betalen op één of andere manier.’

Moens bevestigde ook dat er slordige boekhouding was. ‘Maar of er een persoonlijke verrijking is, weet ik niet. Ik zie niet waar het geldspoor naartoe gaat. Ik zie wel dat er een afwending is van middelen van de vzw naar andere vennootschappen waarin mevrouw El Kaouakibi betrokken is of was.’