De autoluwe fietsroute tussen Herentals en Turnhout loopt ook door de Spoorwegstraat in Tielen. © Bart Van den Langenbergh

Aanleg autoluwe fietsroute tussen stations Herentals en Turnhout start in 2022

Herentals, Poederlee, Tielen, Turnhout -

De provincie wil de autoluwe fietsroute tussen Herentals en Turnhout via Poederlee (Lille) en Tielen (Kasterlee) in de loop van 2022 realiseren. Het gaat om een traject van 18 kilometer over voornamelijk bestaande wegen. Van een echte fietsostrade is er geen sprake.

Bart Van den Langenbergh

De provincie Antwerpen investeert in totaal 2 miljoen euro in de realisatie van de autoluwe fietsroute tussen Herentals en Turnhout. Dit is een alternatief traject voor een fietsostrade F102 tussen de twee Kempense steden omdat het kruisen van een natuurgebied en het militair domein in Tielen voor de provincie geen optie is. Een actiegroep pleitte de voorbije maanden al voor een fietsostrade langs het spoor tussen Tielen en Turnhout en er werden hiervoor ook al handtekeningen bij een petitie ingezameld, maar dat traject zit er voorlopig niet in. De provincie wil met de steun van de gemeentebesturen van Herentals, Lille, Kasterlee en Turnhout wel de autoluwe fietsroute realiseren. “We stellen een projectleider aan die realisatie van het project opvolgt. Vanaf 2022 kunnen we beginnen met de uitvoering”, zegt Ilse Robyn van de provincie Antwerpen. “Dit zou voor de fietsostrade F102 nog minstens tien jaar duren en onder voorbehoud van toelating van het Agentschap voor Natuur en Bos en van Defensie. Voor de provincie is deze autoluwe fietsroute alvast een proefproject. We willen het concept testen en de verkeersveiligheid monitoren om dan te zien hoe we nog andere autoluwe fietsroutes in de toekomst kunnen realiseren. Dat kan in dezelfde regio als in de rest van de provincie Antwerpen.”

Bestaande wegen

De autoluwe fietsroute tussen het station van Herentals en het station van Turnhout gebruikt vooral bestaande wegen die met enkele aanpassingen fietsvriendelijker worden gemaakt. Zo wil de provincie van bepaalde wegen fietsstraten maken. In zo’n fietsstraat geldt een snelheidsregime van 30 kilometer per uur en auto’s mogen fietsers niet voorbijsteken. De provincie wil ook enkele kruispunten vereenvoudigen zoals aan Bosbergen en Hulzen in Herentals. De plaatsing van rijbaankussens is een bijkomende ingreep. “Op enkele punten leggen we ook een nieuw fietspad aan. Dat gebeurt op het wandelpad langs de Grote Caliebeek (op de grens van Lichtaart en Tielen, red.) en aan de industriezone achter de bedrijven langs de Bleukenlaan in Turnhout. Het gaat om verharde paden van 4 meter breed die, als het kan, verlicht worden”, legt Ilse Robyn uit. “We willen ook paaltjes verwijderen en vervangen door een middeneiland, bijvoorbeeld aan de Hertenstraat in Turnhout.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER