©  AP

Rode Duivels houden schietoefeningen tegen Wit-Rusland: 8-0

Geen Mexican waves, wel een doelpuntenrecital. De spelers in het gelegenheidselftal van Roberto Martinez toonde zich tegen Wit-Rusland om ter gretigst om over drie maanden een selectie voor het EK te bemachtigen: 8-0! Hans Vanaken en Leandro Trossard scoorden punten met hun eerste interlandgoals. Uiteindelijk strandden de Belgen op één doelpunt van hun scorerecord, 9-0 tegen Gibraltar en 10-1 tegen San Marino.

Raf Hermans

LEES OOK. Drie conclusies van onze chef sport na Duivelse monsterzege: lange leve Limburg

Zouden ze oprecht genoten hebben van een zomeravond vol doelpunten? Of zouden ze binnensmonds gevloekt hebben omdat niet zij op het terrein stonden? Romelu Lukaku, Dries Mertens, Kevin De Bruyne, ze volgden op veilige afstand van elkaar het derde WK-kwalificatieduel van de Belgen in de tribune aan Den Dreef. En zagen hoe het nationale elftal van Wit-Rusland zich bij zijn eerste bezoek ooit aan ons land presenteerde als een hoop spelers die vooral niet naar het WK in Qatar wil. Op avonden als gisteren hadden de A-spelers van de nationale ploeg hun statistieken gevoelig kunnen opkrikken.

 ©  Icon Sport

Maar het waren de B-spelers die van bondscoach Roberto Martinez een kans hadden gekregen. Een status die de spelers mogen koesteren. Het betekent dat ze eerste keus zijn na de eerste keuze. En dus mogen dromen van een plaats in de definitieve lijst van 23. Hun namen? Jérémy Doku, Leandro Trossard, Hans Vanaken, Dennis Praet.

LEES OOK. ONZE PUNTEN. Trossard onderstreept bloedvorm, draaischijf Vanaken

Het was een genot Jérémy Doku opnieuw in België aan het werk te zien. Het wonderkind van Neerpede, al jong uitgehuwelijkt aan Rennes, toonde zijn onversneden klasse met verschroeiende dribbels, twee assists en een goal. Hij wordt op het eindtoernooi de perfecte invaller. Als hij al geen basisspeler mag zijn.

 ©  Photo News

Minstens zo indrukwekkend was die andere speler in de rechtse “pocket” achter de spits, Leandro Trossard. De Limburger heeft zich in zijn tweede seizoen in de Premier League opgewerkt tot talisman van Brighton & Hove Albion. Na zijn goeie invalbeurt tegen Tsjechië bevestigde hij op bekend terrein met twee goals. De eerste van buiten de zestien, de tweede na een scherpe infiltratie op aangeven van Doku.

LEES OOK. Vanaken en Trossard zetten EK-sollicitatie kracht bij: “We hebben het de bondscoach extra moeilijk gemaakt”

Op het middenveld probeerde Martinez een onuitgegeven duo uit. Hans Vanaken had als nummer 8 al wel met Leander Dendoncker gespeeld, maar nog nooit met Dennis Praet. De Leuvenaar wierp zich in eigen stad op als betrouwbare nummer zes, die door het slappe verweer van de Wit-Russen ook aanvallend uit de verf kon komen. Hij is straks – naast Dendoncker – een kanshebber om de leemte van Axel Witsel in te vullen.

 ©  REUTERS

Hans Vanaken ziet zichzelf bij de Duivels idealiter in de positie van Eden Hazard, maar bevestigde tegen Wit-Rusland opnieuw als spelmaker achter de spitsen. Het moet al heel vreemd lopen dat de dubbele Gouden Schoen van Club Brugge naast een EK-selectie grijpt. Ook hij onderstreepte zijn scorend vermogen. De Lommelnaar verscheen op het juist moment voor doel om de voorzet van Thomas Meunier voorbij doelman Gutor te scoren. In het slot zette hij ook de 8-0 op het bord, op aangeven van Adnan Januzaj. Vanaken werd zo de eerste speler van Club Brugge die scoorde in het nationale shirt sinds Wesley Sonck tegen Qatar, in 2009.

Over de vervanger van Romelu Lukaku hebben we het dan nog niet eens gehad. Niet Christian Benteke maar Michy Batshuayi is de keuze van Roberto Martinez. “Batsman” bewees met openingsdoelpunt zijn wereldklasse in de box. Nochtans houdt Benteke Batshuayi op de bank bij Crystal Palace. Maar voor de Duivels kan hij niet ophouden met scoren. Hij zit aan 22 goals in 33 interlands en scoorde in zijn laatste zeven wedstrijden liefst negen keer.

Benteke hoeft niet te kniezen want ook hij zit meer dan waarschijnlijk in de eindselectie. Halfweg de tweede helft mocht ook hij invallen. En kon hij scoren, na een heerlijke crossbal van Toby Alderweireld. De Tottenham-verdediger droeg intussen de kapiteinsband, na de wissel van Jan Vertonghen – schijnbaar op weg naar 200 interlands voor België.

De B-spelers van de Rode Duivels krijgen dus een triple A-rating. Alleen in de verdediging blijft de jury in beraad. Roberto Martinez durfde niet tornen aan Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Brandon Mechele is voor de bondscoach een kandidaat voor de centrale positie in de driemansdefensie maar viel in Leuven uit de selectie. De hiërarchie voor de centrale rol is na het verdwijnen van Vincent Kompany als volgt vastgelegd: Thomas Vermaelen, Jason Denayer en Dedryck Boyata.

Adnan Januzaj liet zich nog in een korte invalbeurt opmerken, maar de plaatsen voor het EK lijken stilaan vergeven. Of moet Eden Hazard zich straks zorgen maken dat hij niet geselecteerd wordt met al die gretige concurrentie? De B-Duivels scoorden in totaal acht keer en strandden op één doelpunt van het absolute scorerecord van de Rode Duivels tegen Gibraltar (9-0) en San Marino (10-1).

BELGIË: Mignolet - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Meunier, Vanaken, Praet, T.Hazard - Trossard, Batshuayi, Doku. Niet ingevallen: Kaminski, Casteels, De Bruyne, Lukaku, Mertens, Saelemaekers, Castagne.

WIT-RUSLAND: Gutor - Yuzepchuk, Pavlovets, Naumov, Polyakov, Ebong, Podstrelov, Kislyak, Lisakovich, Stasevich, Kendysh.

VERVANGINGEN: 46’ Denayer door Boyata; 64’ Vertonghen door Dendoncker; 61’ Kislyak door Majewski; 64’ Batshuayi door Benteke; 71’ Praet door Tielemans; 74’ Lisakovich door Klimovich; 77’ Doku door Januzaj; 87’ Kendysh door Bakhar.

DOELPUNTEN: 14’ Batshuayi 1-0; 17’ Vanaken 2-0; 38’ Trossard 3-0; 42’ Doku 4-0; 49’ Praet 5-0; 70’ Benteke 6-0; 75’ Trossard 7-0; 89’ Vanaken 8-0.

SCHEIDSRECHTER: Rumsas (Lit).

TOESCHOUWERS: Achter gesloten deuren.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer