Meer dan 200 huizen in Rieme geëvacueerd nadat er opnieuw  Amerikaanse vliegtuigbom gevonden was

In Rieme, bij Evergem, is bij rioleringswerken een vliegtuigbom gevonden. Meer dan 200 woningen, die in een straal van 300 meter liggen, zijn geëvacueerd. De ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse om de bom te ontmantelen. In januari werd al een gelijkaardige bom gevonden en onschadelijk gemaakt.  

Bij rioleringswerken in de Kanaalstraat in de Evergemse deelgemeente Rieme is een Amerikaanse vliegtuigbom gevonden. Meteen is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Burgemeester Joeri De Maertelaere (NV.A): "Iedereen binnen een straal van 300 meter moet z'n huis verlaten. Het gaat om ongeveer 205 huizen. Ook de Vrije Basisschool De Cocon waar de noodopvang plaatsvindt, die niet binnen de perimeter ligt, is uit voorzorg geëvacueerd.  Daar ging het om 8 kinderen." 

Ook opvang in vaccinatiecentrum

Iedereen die uit z'n huis moet, kan terecht in het Sportcentrum De Hoge Wal van Evergem. "Wie een wandeling of een fietstochtje wil doen met dit goeie weer, kan dat uiteraard doen. Maar zij die nergens heen kunnen, vangen we hier op in het sportcentrum. Daarbij houden we heel goed in het oog dat dat coronaproof gebeurt, dat de mensen ver genoeg uit mekaar staan," legt De Maertelaere uit, "In het vaccinatiecentrum dat erbij ligt, hadden ze net voor 17.00u gedaan, waardoor we ook daar mensen kunnen zetten." Siemen had net gedaan met werken in het vaccinatiecentrum, maar kon niet naar huis. "Ik kreeg een sms'je van m'n mama dat er een bom gevonden is vlakbij ons huis. Dus ik kan voorlopig niet terug."

BELUISTER HIERONDER de getuigenis van Siemen 

(Lees onder het geluidsfragment verder)

Intussen is de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Burgemeester Joeri De Maertelaere: "Eens iedereen uit z'n huis is en niemand zich meer binnen die straal van 300 meter bevindt, gaat DOVO de bom ontmantelen. Blijkbaar ligt de bom ingekapseld en gaan ze daarom enkel het ontstekingsmechanisme verwijderen. Op een andere plaats gaan ze de bom dan tot ontploffing brengen."

Rieme werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd

Burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem

Het is niet de eerste keer dat er in Rieme een bom gevonden wordt. In januari werd een gelijkaardige  Amerikaanse vliegtuigbom gevonden en ontmanteld. "Rieme werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. De olieraffinaderij was daarbij het doelwit, " vertelt de burgemeester, "Tot nu toe zijn er geen concrete aanwijzingen dat er (niet ontplofte) explosieven in de grond zitten. Er is dus geen enkele reden tot paniek. We houden er wel rekening mee dat we een of meerdere explosieven kunnen aantreffen. We nemen daarom alle nodige voorzorgsmaatregelen."

Meest gelezen