Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdVaccinatie

Waarom Marokko een succesvollere vaccinatiecampagne voert dan menig Europees land

Ouderen boven 65 jaar, zorgverleners, oudere leraren en medewerkers van de veiligheidsdiensten kwamen in Marokko het eerste aan de beurt voor een vaccin.Beeld REUTERS

Marokko voert een succesvolle vaccinatiecampagne die sneller verloopt dan die in de meeste Europese landen. Volgens cijfers van het Our World in Data-project van de universiteit van Oxford had Marokko begin deze week 20,9 vaccins per 100 inwoners gezet, meer dan in Frankrijk (15,5 per 100), Duitsland (15,5) en België (10,7). 

De Marokkaanse cijfers krijgen extra reliëf door een vergelijking met de buurlanden Algerije (0,4 vaccins per 100 inwoners) en Tunesië (0,2). Het Verenigd Koninkrijk (50,4) en de Verenigde Staten (43,3) zitten wel aanzienlijk hoger dan Marokko.

“We hebben het geluk gehad ingeënt te zijn. Ik geloofde er niet in, het is verbazingwekkend”, zei Fouzia, een 61-jarige ingenieur uit Casablanca, onlangs in de Franse krant Le Monde. “Voor één keer hoeven we niet jaloers te zijn op het Westen.”

De Marokkaanse campagne begon pas op 28 januari, een maand later dan in de meeste Europese landen, met de eerste prik voor koning Mohammed VI. Daarna kwam de campagne snel op stoom. Ouderen boven 65 jaar, zorgverleners, oudere leraren en medewerkers van de veiligheidsdiensten kwamen het eerste aan de beurt. 

Iedereen die meende recht te hebben op een prik kon zijn id-nummer sms’en naar een speciaal telefoonnummer, waarna hij meteen te horen kreeg waar en wanneer de prik kon worden gezet. Deze simpele opzet, zonder bureaucratie, wordt als een van de verklaringen voor het hoge tempo gezien.

Vertrouwen

Ook hebben Marokkanen vertrouwen in het vaccin, mede door een overheidscampagne met het thema ‘Ik bescherm mezelf, ik bescherm mijn land’. Burgers willen de economische crisis achter zich laten en hun normale leven terug, zei arts Karima Reklaoui uit Tanger in de Duitse krant Die Welt. “Het vaccin is de enige manier om dat voor elkaar te krijgen”, aldus Reklaoui.

Marokko slaagde erin een flink aantal vaccins te bemachtigen. Half maart had het 7 miljoen doses van AstraZeneca binnengekregen en 1 miljoen van het Chinese Sinopharm. Toch dreigt ook voor Marokko een tekort aan vaccins, vooral omdat de aanvoer van AstraZeneca uit India stokt. (VK)