Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Somers: ‘Blijvende instroom aan informatie over El Kaouakibi is heel verontrustend’

Bart Somers en zijn 'running mate' Sihame El Kaouakibi tijdens de verkiezingscampagne in 2019.Beeld MLS

De opeenvolgende berichten over mogelijk gesjoemel met subsidies door Open Vld-politica Sihame El Kaouakibi zijn ‘heel verontrustend’. Dat zei Open Vld-minister Bart Somers vandaag in ‘De Afspraak’. Somers rekent er ook op dat El Kaouakibi ‘snel duidelijkheid creëert’.

en

El Kaouakibi ligt al een tijdje onder vuur voor mogelijk gesjoemel met subsidies. Uit het verslag van de bewindvoerder bij haar Antwerpse vzw Let's Go Urban, dat verschillende media de voorbije dagen konden inkijken, zou blijken dat er de voorbije twee jaar meer dan 450.000 euro aan subsidies van de vzw naar andere vennootschappen van het Open Vld-parlementslid vloeide. Nog eens 475.000 euro van haar rekruteringskantoor WannaWork ging naar een vennootschap van El Kaouakibi, Point Urbain. Dat geld was afkomstig van investeerders in het jobplatform.

Vandaag raakte ook nog bekend dat de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken de facturen van de vzw WeLoveBXL, de Brusselse tak van Let's Go Urban, onder de loep wil nemen. El Kaouakibi richtte de vzw WeLoveBXL op in 2018 in de Brusselse gemeente Molenbeek. De vzw kreeg in totaal 200.000 euro subsidies. Uit e-mailverkeer dat VTM kon inkijken zou echter blijken dat een deel van die som gebruikt zou zijn om een kleerkast in de privéwoning van El Kaouakibi te bestickeren.

“De blijvende instroom van informatie is heel verontrustend”, zo reageerde Vlaams viceminister-president Bart Somers in 'De Afspraak'. Somers was in 2019 één van de drijvende krachten achter de politieke lancering van El Kaouakibi. Maar de Open Vld-minister heeft de voorbije weken naar eigen zeggen geen contact met haar gehad.

Volgens Somers is El Kaouakibi onschuldig tot het tegendeel bewezen is en is het aan de rechter om te oordelen of El Kaouakibi in de fout is gegaan. Maar het Open Vld-kopstuk is wel "verontrust" door de stroom aan aantijgingen. “Ik kan daar moeilijk zelf conclusies uit trekken, buiten het feit dat er dag na dag nieuwe dingen verschijnen die je wenkbrauwen doen fronsen”, aldus Somers.

Somers bertreurt de lekken in de media en de 'trial by media' die nu rond de persoon van El Kaouakibi wordt gevoerd, maar omdat El Kaouakibi een publiek persoon is, moet zij zelf ook de kans grijpen om zich ook publiek te verdedigen. “Het is haar verantwoordelijkheid om duidelijkheid te creëren”, aldus nog Somers.