Brusselse woonhuizen worden wat goedkoper: "Wie kan blijven thuiswerken op lange termijn, kijkt de kat uit de boom"

De prijzen van woonhuizen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 3 procent gedaald tegenover het gemiddelde van vorig jaar. Terwijl de prijzen in Vlaanderen blijven stijgen, neemt Brussel een adempauze. Volgens de Federatie van Notarissen komt dat omdat mensen ervan uitgaan dat ze ook na corona kunnen blijven thuiswerken.

In Vlaanderen blijft de vastgoedmarkt op volle toeren draaien: 14,7 procent  meer transacties dan in 2020, met een uitschieter tot +19,4 procent in de provincie Limburg. De inhaalbeweging, die na de eerste lockdown op gang kwam, is nog altijd aan de gang. "Zowat iedereen brengt nu al meer dan een jaar noodgedwongen meer tijd thuis door. Dat zorgt ervoor dat een eigen woning nog aan belang heeft gewonnen", zegt notaris Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen. "Wie de financiële middelen heeft, focust op een wat ruimere woning om thuis te kunnen werken en hecht meer belang aan een woning met een tuin of een appartement met een ruim terras. Dat soort vastgoed is zeer gegeerd en wordt ook sneller verkocht dan anders."

Benieuwd of dit hét moment is om te kopen of te verkopen? We lijsten hier alle tips op. 

De gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen bedroeg tijdens de eerste tien weken van dit jaar 314.360 euro, een prijsstijging van 2,5 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020.  Een appartement kostte gemiddelde 255.173 euro, een prijsstijging van 3,1 procent.

Wie maar één of twee keer per week naar Brussel moet voor zijn werk, zal misschien minder geneigd zijn om daar een woning te gaan kopen

Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen

Maar in Wallonië en Brussel ziet het plaatje er anders uit. In Wallonië zakte de gemiddelde prijs van een woonhuis met 0,4 procent tot 208.333 euro. Appartementen werden 0,8 procent goedkoper (tot 186.827 euro). In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd een huis gemiddeld 3 procent goedkoper (tot 483.970 euro). De prijs van appartementen ging wel nog de hoogte in (+1,9 procent tot 279.832 euro).

"De kandidaat-kopers van woonhuizen in Brussel hebben even op de pauzeknop geduwd", zegt Van Opstal. "En dat heeft te maken met het feit dat heel wat bedrijven en administraties eraan denken om thuiswerken ook op lange termijn toe te laten. En dat maakt een verschil. Wie maar één of twee keer per week naar Brussel moet, zal misschien minder geneigd zijn om daar een woning te gaan kopen. Heel wat mensen kijken even de kat uit de boom en wachten af hoe dat thuiswerken evolueert op lange termijn." 

Uit een bevraging van de Nationale Bank bij 4.000 bedrijven en zelfstandigen bleek vorige week nog dat thuiswerken wellicht een blijver wordt. Banken en verzekeraars bijvoorbeeld maar ook ingenieurs- en communicatiebedrijven denken dat hun personeel ook post-corona zowat de helft van de tijd thuis zal blijven werken. Die evolutie heeft ook gevolgen voor de kantoorruimte die bedrijven nodig hebben. Volgens die bevraging zijn bedrijven van plan om die de komende vijf jaar terug te schroeven met gemiddeld bijna 10 procent, in Brussel zelfs meer dan 20 procent.

BEKIJK - Moet je kopen? Of toch beter huren? We zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij in deze video: 

Meest gelezen