Frank Abbeloos

Vier dagen verplicht gesloten in maart, maar contactberoepen hebben wel recht op volledige uitkering 

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, moeten sinds zaterdag de deuren sluiten, maar kunnen wel voor de volledige maand maart hun volledige financiële steun krijgen. Dat bevestigt het kabinet van federaal minister David Clarinval (MR), bevoegd voor KMO’s en zelfstandigen. 

Kappers of schoonheidsspecialisten hebben recht op een dubbel overbruggingsrecht - een maandelijkse uitkering - van bruto ruim 2.580 euro terwijl ze deze maand eigenlijk maar sinds zaterdag dicht moeten. Mensen met gezinslast hebben recht op meer dan 3.200 euro.

Al van bij de eerste lockdown vorig jaar kunnen zelfstandigen die de deuren moeten sluiten wegens de coronamaatregelen, een beroep doen op dat crisis-overbruggingsrecht. Ze hebben recht op het volledige bedrag van de uitkering, ongeacht hoeveel dagen ze hebben moeten sluiten per maand, in theorie dus ook bij één dag verplichte sluiting.

Daar kan je je vragen bij stellen, zeker nu de derde lockdown begon op het einde van een maand. Daar zou ook politiek nog over gediscussieerd zijn het voorbije weekend. 

Niet-essentiële winkels

De niet-essentiële winkels die mogen openblijven, maar op afspraak moeten werken, kunnen overigens ook aanspraak maken op een overbruggingsrecht. Maar in tegenstelling tot wat minister Clarinval aanvankelijk had gecommuniceerd, hebben zij geen recht op het dubbele overbruggingsrecht. Dat verduidelijkte de minister gisteren.

Zij worden beschouwd als "open". Als de handelaars kunnen aantonen dat ze minstens 40 procent omzetverlies lijden door de coronamaatregelen, hebben ze wel recht op het enkele overbruggingsrecht, wat een stuk lager ligt dan het dubbele overbruggingsrecht.

Meest gelezen