hollandse hoogte / frbe

Antwerpse Handjes onder vuur op sociale media, Bart De Wever zet puntjes op de i

Een tweet over de Antwerpse Handjes, waarin beweerd wordt dat ze verwijzen naar de afgehakte handen in Congo, gaat momenteel viraal op Twitter. Verschillende Belgen hebben al gereageerd om de beweringen te weerleggen. Ook Bart De Wever ontkracht dit fake news met klem.

Laurence Torck

“Belgen hakten vroeger de handen van uw kind af als ze de quota niet haalden. Tegenwoordig verkopen ze “chocolade hand”- snoepjes. Als jullie niet vinden dat dit absoluut diabolisch is, dan weet ik niet wat ik jullie nog kan zeggen”, klinkt het in een tweet van Africa Archives.

Volgens de eigenaar van het account zijn de Antwerpse Handjes – koekjes en chocolade in de vorm van een hand ­– een verwijzing naar de afgehakte handen tijdens de kolonisatie. De tweet wordt intussen door heel wat mensen gedeeld.

Verschillende Belgen hebben al op de tweet gereageerd. “Er werd mij altijd verteld dat het ging om de etymologische oorsprong van ‘Handwerpen’”, schrijft een Twittergebruiker. Ook wordt er verwezen naar de wedstrijd van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. De handjes kwamen namelijk daaruit voort in 1934, het winnend ontwerp was toen een koekje in de vorm van een hand.

Bart De Wever zet als fiere Antwerpenaar de puntjes op de i: “De stap van woke naar waanzin is snel gezet. Dit schandelijke verzinsel kan niet verder van de waarheid staan. De Antwerpse handjes gaan al terug tot het jaar 1239 en symboliseren onze stedelijke vrijheden en rechten.”

“Het koekje dateert dan weer van 1934 en is de uitvinding van - hoe kan het anders in een metropool als Antwerpen - de joodse bakker met Nederlandse roots Jos Hakker. Jos ontsnapte ternauwernood aan de gruwelen van de Holocaust. Vorig jaar kreeg hij nog een gedenkplaat in de Provinciestraat.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER