Fraudeurs sneller voor de rechter

© Photo News

© PN

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Economische Inspectie mag binnenkort eindelijk zelf fraudeurs voor de rechtbank dagen, zonder daarvoor de hulp van het parket te moeten inroepen. Dat heeft minister van Economie Kris Peeters beslist. Doel is om fraudeurs sneller te kunnen bestraffen.

Bart Moerman

Peeters heeft 72 controleurs en inspecteurs van de Economische Inspectie het statuut van Officier van ­Gerechtelijke ­Politie gegeven. Onder die titel kunnen ze voortaan betrapte fraudeurs en ­sjoemelaars rechtstreeks voor de rechtbank ­dagen.

De nieuwe regel moet vermijden dat sommige fraudedossiers geseponeerd worden, omdat het parket andere prioriteiten heeft.

Miljardenbusiness

De Economische Inspectie voert jaarlijks zo’n 35.000 controles uit. Bij een op de vijf blijkt een of andere inbreuk. Meestal gaat het om kleinere bedragen, maar doordat het zo vaak voorkomt, spreekt Peeters over massafraude.

Door de Economische Inspectie meer slagkracht te geven, wil Peeters ook de strijd tegen ­namaak efficiënter organiseren. Dat is een gigantische business, jaarlijks worden voor miljarden euro aan artikelen uit de markt gehaald. Ook tegen fraude met consumentenkredieten zal krachtdadiger opgetreden kunnen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen