Alexander Dumarey

Belgische staat moet van rechter binnen 30 dagen wettelijke basis voorzien voor coronamaatregelen

De Belgische staat moet een stevigere wettelijke basis voorzien voor de coronamaatregelen, dat heeft een Brusselse rechter beslist in kort geding. Binnen dertig dagen moet de overheid de coronamaatregelen een degelijke wettelijke basis geven en als ze dat niet doet, moet ze per dag dat de maatregelen van kracht blijven een dwangsom van 5.000 euro betalen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bestudeert de uitspraak van de rechter.

In de eerste versie van dit artikel stond dat de coronamaatregelen binnen dertig dagen moeten worden opgeheven. Dat is niet helemaal juist, het is wel zo dat de rechtbank de staat dertig dagen de tijd geeft om de coronamaatregelen van een wettelijke basis te voorzien, omdat de huidige basis ongrondwettelijk is.

De Liga voor Mensenrechten was naar de rechter gestapt omdat zij vond dat de coronamaatregelen niet de juiste wettelijke basis hadden. De overheid steunt voor de uitvoering van de coronamaatregelen op een aantal rampenplanwetten die volgens de Liga niet voldoende wettelijke basis geven voor een dergelijk drastisch coronabeleid. 

Coronamaatregelen zijn nodig, maar hebben altijd gezegd dat het moet met respect voor de grondrechten en dat is nu niet het geval

Kati Verstrepen, Liga voor Mensenrechten

"De gevolgen zijn nog niet zo dramatisch. De overheid krijgt dertig dagen om een degelijke wettelijke basis te voorzien. Het is niet zo dat van de ene dag op de andere geen enkele maatregel meer zal gelden", reageert Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. 

Ook als er geen afdoende wettelijke basis is binnen dertig dagen hoopt de Liga niet dat de maatregelen zomaar zouden vervallen. Kati Verstrepen: "Coronamaatregelen zijn nodig en de overheid moet ons beschermen tegen dat virus, maar we hebben altijd gezegd dat dat moet met respect voor onze grondrechten en dat is op dit moment niet het geval." 

Bekijk hier het gesprek met Stefan Sottiaux, grondwetspecialist KU Leuven (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De huidige coronamaatregelen worden per ministerieel besluit geregeld op basis van de Wet betreffende de Civiele Veiligheid uit 2007. De Liga voor Mensenrechten vond dat die wet niet bedoeld is voor een pandemie zoals die waar we ons vandaag in bevinden. De rechtbank heeft haar daarin dus gelijk gegeven. 

Pandemiewet

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden werkt al langer aan een pandemiewet die in de toekomst in een wettelijke basis moet voorzien om maatregelen te treffen tijdens een pandemie. Die wet is nog niet af en het is niet zeker of die wet nog gebruikt kan worden voor de huidige coronapandemie. De minister heeft nog niet gereageerd en bestudeert momenteel het vonnis. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen