Minister Verlinden gaat in beroep tegen vonnis over coronamaatregelen

Minister Verlinden. ©  BELGA

De Brusselse rechter in kortgeding heeft geoordeeld dat de wettelijk basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat en geeft de overheid 30 dagen om die juridische basis te voorzien of de maatregelen in te trekken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) besliste om in hoger beroep te gaan. Ze stipt aan dat de huidige maatregelen van toepassing blijven.

Christof Vanschoubroek

De huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd op de Wet op de Civiele veiligheid uit 2007 en twee andere wetten. Die wet kwam er indertijd na de gasramp in Ghislenghien om snel te kunnen optreden na dit soort rampen. Maar de rechter in kortgeding heeft nu beslist dat die wetten niet kunnen dienen als basis voor de ministeriële besluiten waarmee de coronamaatregelen uitgevaardigd worden. Zo meldt Le Soir en wordt ons bevestigd door Kati Verstrepen van de Liga voor de Mensenrechten die het kortgeding aanspande. ‘De rechter oordeelt dat het legaliteitsbeginsel is geschonden omdat de huidige manier van werken niet voorzienbaar genoeg is’, zegt Verstrepen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tekent beroep aan tegen het vonnis waarmee een Brusselse rechter in kort geding de overheid opdraagt de coronamaatregelen binnen 30 dagen op te heffen. Dat heeft de minister woensdag aangekondigd in de Kamer.

Ze gaf aan dat zowel de Raad van State als correctionele en burgerlijke rechtbanken eerder hadden geoordeeld dat de huidige wettelijke basis voor de coronamaatregelen wel degelijk voldoet. Verlinden merkte ook op dat de beschikking niet tot gevolg heeft dat de huidige maatregelen niet meer moeten worden nageleefd.

De Kamer debatteert woensdagmiddag over een pandemiewet. Deze uitspraak zet alleen maar meer druk om snel zo’n wet goed te keuren. In de regering valt nog te horen dat een versnelling hoger zal geschakeld worden om de pandemiewet door het parlement te laten goedkeuren. Maar dat zal niet eenvoudig zijn rekening houdend met de vele opmerkingen bij het voorontwerp dat nu voorligt. Bovendien gaat de Kamer vanaf volgende week twee weken in reces.

5.000 euro boete per dag

De rechter in kortgeding geeft de Belgische staat 30 dagen om een gedegen wettelijke basis te voorzien op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag dat die termijn wordt overschreden. Weliswaar met een maximum van 200.000 euro. In regeringskringen valt te horen dat beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak, maar omdat het om een kortgedingvonnis gaat schorst een beroep de uitvoering van het vonnis niet op.

‘Dit is het ‘accident waiting to happen’, waarvoor de regering de ogen sloot’, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover in een reactie aan deze krant. ‘Premier De Croo verklaarde op 31 januari in De zevende dag dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar coronamaatregelen met vuur gespeeld en ze waren gewaarschuwd, zowat week na week in het parlement, de instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen. Door een periode van 30 dagen te voorzien is het de rechter die de regering behoedt voor totale chaos, maar de politieke schade is gigantisch.’

Voorlopig verandert er niets aan de huidige coronamaatregelen. De kans is bovendien klein dat de regering de maatregelen zal laten varen of zal aanpassen op basis van dit vonnis.

Naast zeer letterlijk taalgebruik gebruiken onze politici ook vaak beeldspraak om nieuwe maatregelen aan te kondigen. In onderstaande video zetten we enkele opvallende voorbeelden op een rij.