Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin: “Geen biologische hypothese die bloedklonters kan verklaren”

De taskforce Vaccinatie zal zich vanavond om 18 uur beraden over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na de beslissing van Duitsland gisteren om het vaccin niet meer te gebruiken bij mensen onder de 60 jaar. Ook het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt opnieuw het gebruik van het vaccin. Volgens viroloog Johan Neyts is er voorlopig geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.

24 reacties

  • Willy Deweer

    3 jaar geleden
    Er is geen celbiologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren volgens viroloog Johan Neyts. Als deze klontervorming zich voordoet bij gezonde mensen na een vaccinatie en de reden kan niet achterhaald worden dan moet men de vaccinatie met dit vaccin stopzetten voor iedereen en niet voor een bepaalde leeftijdsgroep zolang de juiste reden niet gekend is. Ik hoor steeds dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen maar je moet maar het slachtoffer zijn?
  • Gertie Daerden

    3 jaar geleden
    EMA zegt dat er geen probleem is, als EMA morgen zegt dat ik blindelings de straat kan oversteken, ga ik toch nog eerst naar links en naar rechts kijken alvorens dat te doen. Het blindelings volgen van autoriteiten, is de vijand van de waarheid, zei de wijze Einstein. Hoeveel doden hebben we nodig, alvorens het wel een probleem is? En dit zijn slechts problemen op korte termijn. A shot in the dark.
  • Geert Verreydt

    3 jaar geleden
    Volgens onze regeringsleiders allemaal geen probleem Georgette Vanoverbeke. Het vaccin is perfect veilig zeggen ze via email Maar toch weiger ik het ook!
  • Ben Van Steenwinkel

    3 jaar geleden
    Het vaccin was niet klinisch getest op ouderen. En nu zou men het enkel aan ouderen willen geven. Wat is het nut van die klinische studies ? We hebben er veel tijd mee verloren, voor de rest is het de bevolking die het risico draagt (klinische studie of niet).
  • wim Goossens

    3 jaar geleden
    zou het kunnen dat dit komt omdat die categorie van vrouwen meestal ook de pil neemt, welke reeds een verhoogd risico geeft op trombose, zodat bij die vrouwen, die echt op de limiet zitten om een trombose te krijgen, deze reactie zich voordoet ? Misschien dat vrouwen, die de pil nemen, zich eerst laten testen op de hoeveelheid dedimeren in het bloed zodat er kan vastgesteld worden waar ze zich bevinden op de risicoschaal voor trombose ...
  1. Vergeetachtigheid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziekte: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”
    PREMIUM

    Vergeetach­tig­heid is niet altijd dementie maar mogelijk verborgen leverziek­te: “Artsen kunnen dit soms moeilijk herkennen”

    Een recent onderzoek bij Amerikaanse veteranen die de diagnose van dementie hadden gekregen kwam tot een opmerkelijke conclusie. Bij 1 op de 10 is de verandering in gedrag of vergeetachtigheid mogelijk niet het werk van dementie maar van een zieke lever. En die leveraandoening kan men behandelen. Maar wat zijn de wetenschappers precies te weten gekomen tijdens hun onderzoek? Om welke leveraandoening gaat het dan precies? En wat houdt de behandeling in? HLN wetenschapsjournalist Martijn Peters licht de studie toe.
  2. Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijkste vragen beantwoord
    PREMIUM

    Baanbre­kend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijk­ste vragen beantwoord

    Naar lucht happen terwijl je snel en piepend ademhaalt. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een astma-aanval. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek in het vooraanstaande tijdschrift Science heeft nu aangetoond hoe de vernauwing van de luchtwegen zorgt voor ontsteking en slijm. Met deze nieuwe kennis kunnen we astma mogelijk voorkomen in de toekomst. HLN-wetenschapsexpert Martijn licht toe wat de wetenschappers precies zijn te weten gekomen in deze wetenschappelijk studie.