Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Viroloog Johan Neyts over AstraZeneca-vaccin: ‘Geen biologische hypothese die bloedklonters kan verklaren’

Viroloog Johan Neyts.Beeld Thomas Sweertvaegher

De taskforce Vaccinatie zal zich vanavond om 18 uur beraden over het gebruik van het AstraZeneca-vaccin na de beslissing van Duitsland gisteren om het vaccin niet meer te gebruiken bij mensen onder de 60 jaar. Ook het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt opnieuw het gebruik van het vaccin. Volgens viroloog Johan Neyts is er voorlopig geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.

Duitsland beperkt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers na een gelijkluidend advies van de Duitse vaccinatiecommissie. Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico’s. Ook in Canada wordt het AstraZeneca-vaccin niet langer toegediend aan mensen jonger dan 55.

“Bij 31 mensen was er een probleem met bloedklonters, het is een vreemd ziektebeeld. Het komt vooral voor bij mensen onder de 55 jaar, meer bepaald jonge vrouwen. Men wil weten of er link is met vaccinatie is of niet. Het EMA heeft een paar weken gezegd dat er geen link is, maar nu zijn er nieuwe cijfers en op basis daarvan wil Duitsland het voorzichtigheidsprincipe toepassen”, legt viroloog Johan Neyts uit bij Het Laatste Nieuws.

Straks is er ook nog overleg binnen het Europees Geneesmiddelenbureau. “In dit geval vermoed ik dat het EMA zal proberen om te komen tot een gemeenschappelijk advies", gaat Neyts verder. “Men baseert zich op cijfermateriaal en het is goed dat men uitzoekt of er nu een link is met bloedklonters. Boven 60 jaar zien men het probleem niet opduiken. Het is goed dat men de cijfers goed opvolgt en op basis daarvan een beleid vormt.”

“In ons land is er nog geen enkel geval bekend", besluit Neyts. “Er is geen celbiologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.”