Stad moet onverwacht afscheid nemen van belleman

© Fmr

Afgelopen weekend is Guy Vandendriessche (61) onverwacht overleden. Hij was sinds 2005 officieel belleman in Izegem en een bekend figuur in de stad, met een hart voor mens, dier en reus.

Stephanie Demasure en Frank Meurisse

Zijn imposante snor, luide stem en zijn inzet voor de heropleving van de reuzen. Het zijn maar enkele aspecten die het gemis om Izegems belleman Guy Vandendriessche (61) duidelijk voelbaar zullen maken. Guy overleed zaterdagavond omstreeks 20 uur onverwacht in het ziekenhuis. Het plotse verlies laat iedereen geschokt achter. Guy laat zijn partner Herlinde achter en twee zonen: Arend (20) en Milan (14).

Hij woonde pas sinds 2000 in Izegem, maar toch was Guy een echte pekker geworden. Ruim tien jaar geleden trok hij voor het eerst zijn kostuum aan als belleman. Sindsdien was hij bij elke grote gebeurtenis in de stad aanwezig. Hij rijfde diverse prijzen binnen in binnen- en buitenland als omroeper.

“Onze belleman was een zeer gekend en geliefd figuur in Izegem. Hij deed veel vrijwilligerswerk en vertegenwoordigde Izegem ook ver buiten de stadsgrenzen. Ik denk dat we ook mogen zeggen dat Guy zowat de bekendste snor van Izegem was. We zullen hem missen”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Die snor bracht hem naar verschillende wedstrijden. Zo deed de belleman in 2010 als enige Belg mee aan het Deutsche Ausrufer Meisterschaft, een Duits kampioenschap voor omroepers. Vandendriessche maakte zich, met andere bekende snorren Paul Berlamont en Rik Segers al op voor het Wereldkampioenschap voor Snorren en Baarden in 2019. De Antwerpse Snorrenclub, bij wie Guy ook aangesloten was, organiseert dat kampioenschap.

Reuzen in ere hersteld

Nog een passie van Guy Vandendriessche waren de reuzen. Hij was voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van Reuzen in Vlaanderen. Zijn grote droom was een Izegemse reuzengilde op te starten. Hij lag aan de basis van de restauratie van de vier stadsreuzen die intussen weer gezien mogen worden. Tijl, Nele, Rosten van Kachtem en Tillo van de Bond bracht hij weer tot leven. Enkele maanden geleden herstelde hij ook het hoofd van Pierre de Brigand uit Ingelmunster.

Guy had een groot hart voor mensen en dieren. Hij adopteerde recent twee Sint-Bernardshonden, Choco en Mousse en organiseerde een hondenwandeling. Het record om zo veel mogelijk honden te leiden, zal hij niet meer kunnen verbeteren.

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 4 februari om 12.30 uur in Uitvaartcentrum Snoeck. Iedereen is welkom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen