Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Luc Asselman, liberaal politicus en echtgenoot van Maggie De Block, neemt ontslag na racistische uitspraak

Luc Asselman, liberaal politicus en echtgenoot van Maggie De Block, neemt ontslag na racistische uitspraak

Luc Asselman (Lijst1785), man van ex-minister Maggie De Block (Open Vld), heeft ontslag genomen uit de Gemeentelijke Comissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) na een denigrerende en racistische uitspraak. Zelf zegt hij ook over de schreef te zijn gegaan en hij heeft intussen ook al zijn ontslag ingediend.

Tijdens de geheime zitting van de GECERO gisteravond werd een punt behandeld over het Vlaams-Brabants beleid over sociale woningen en waar er plaats is om nieuwe sociale woonprojecten te ontplooien. Daarbij was Asselman vergeten dat zijn microfoon nog aanstond. Aangezien de vergadering niet werd opgenomen is het niet duidelijk wat hij exact zei. 

Volgens Groen Merchtem zei hij “dat er geen vuile zwarten meer moeten bijkomen in Merchtem”. Volgens andere bronnen had hij het niet over (vuile) zwarten, maar over “marginaal volk”. De vertegenwoordiger van Groen verliet onmiddellijk de online vergadering. Zowel Groen als PRO Merchtem vroegen het ontslag of minstens maatregelen tegen Luc Asselman.

“Ik heb een uitspraak gedaan die ik beter niet had gedaan”, laat Asselman weten. “En daarvan heb ik spijt. Het was een opwelling uit frustratie na een incident eerder op de dag met enkele allochtone jongeren. Geen excuus, want het was een lelijke uitspraak, maar ik zei ze dus in volle ‘colère’. De vergadering werd niet opgenomen en dus kan het uitdraaien op woord tegen woord, maar ik geef toe dat ik dit heb gezegd en dat dit niet moest. Ik heb eerst contact opgenomen met de voorzitter en vervolgens met de vertegenwoordiger van Groen om mijn excuses aan te bieden en het voorval te kaderen. Deze voormiddag heb ik vervolgens zelf mijn ontslag ingediend. Voor mij is het incident dan ook afgesloten.”