© atv

Egbert Lachaert start procedure voor uitsluiting Sihame El Kaouakibi uit Open Vld

Nationaal Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert snijdt de band met Vlaams parlementslid en stichtster van Let’s Go Urban Sihame El Kaouakibi helemaal door. Hij vraagt de uitsluiting uit de partij en roept haar op om haar parlementszetel op te geven.

El Kaouakibi werd in februari al op non-actief gezet bij Open Vld. Dit was naar aanleiding van de aanstelling van een bewindvoerder en de opstart van een onderzoek door het gerecht en de stad Antwerpen naar vermeende malversaties bij haar vzw Let’s Go Urban. Met de recente aanwijzingen van mogelijke fraude in het verslag van de bewindvoerder schakelt Lachaert een versnelling hoger. Hij wil haar uit de partij.

“Sommige van de feiten in het verslag lijken onweerlegbaar en niet te verzoenen met de ethische standaarden die Open Vld zichzelf als partij oplegt”, zegt de voorzitter. “Het gaat om hoe omgegaan is met onder meer de stedelijke subsidies voor de werking van de vzw Let’s Go Urban.”

Dat de advocaat van El Kaouakibi zegt dat er geen kwaad opzet mee is gemoeid, vindt Lachaert onvoldoende overtuigend. “Zelfs indien dat het geval zou zijn, dan nog is de omgang met publieke middelen uiterst onzorgvuldig geweest”, zegt Lachaert. “Dit beschadigt Open Vld als partij. Als liberale partij is het zorgvuldig en transparant besteden van belastinggeld een cruciale waarde, waaraan hier afbreuk wordt gedaan.”

Daarom vraagt voorzitter Lachaert de uitsluiting van El Kaouakibi als lid van Open Vld aan bij de statutaire commissie. Als de commissie dit volgt, kan zij geen deel meer uitmaken van de liberale fractie in het Vlaams Parlement. Hij roept haar ook op om haar parlementszetel op te geven.

Toen begin deze week nieuwe feiten rond El Kaouakibi bekendgeraakten, wou Lachaert zich nog niet uitspreken zolang het onderzoek loopt. “Het gerecht moet zijn werk kunnen doen in alle sereniteit.”

Eer en geweten

“Een beslissing om iemand uit de partij te zetten, wordt niet lichtvaardig genomen”, zegt Willem-Frederik Schiltz, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement. “We wensten de feiten eerst zelf te verifiëren.”

Schiltz zegt al lang geen contact meer te hebben gehad met El Kaouakibi. “Ik stuurde haar nog een bericht, maar daar kwam geen respons op.” Hij hoopt dat El Kaouakibi in eer en geweten een beslissing neemt over haar zitje in het Vlaams Parlement.

In het Vlaams Parlement zei Vlaams minister-president Jan Jambon dat de Vlaamse Inspectie Financiën alle subsidies die de voorbije jaren zijn toegekend aan vier vzw‘s van El Kaouakibi gaat onderzoeken. Als blijkt dat die verkeerd zijn aangewend, zal de Vlaamse overheid dat geld terugvorderen.

Het kaartenhuisje rond de vzw Let’s Go Urban zakte begin februari in elkaar na het ontslag van enkele bestuursleden. Zij stapten op nadat was gebleken dat er sprake was van financiële malversaties. Het zou onder meer gaan over overheidssubsidies die werden afgeleid naar private vennootschappen of voor private doeleinden werden gebruikt. Facturen zouden daarbij zijn vervalst. Er lopen nog onderzoeken bij de stad Antwerpen en het gerecht.

LEES OOK: Politici trekken handen stilaan af van Sihame El Kaouakibi

 Sacha Van Wiele

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sihame El Kaouakibi