Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Open Vld start procedure om Sihame El Kaouakibi uit partij te zetten

Open Vld start procedure om Sihame El Kaouakibi uit partij te zetten
Beeld BELGA

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert start een procedure voor de uitsluiting van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi.  Dat laat hij weten in een mededeling. Eind februari zette de partij El Kaouakibi al op non-actief naar aanleiding van de aanstelling van een bewindvoerder en de opstart van een onderzoek door het gerecht wegens vermeende malversaties bij de vzw Let’s Go Urban. 

, en

El Kaouakibi ligt al een tijdje onder vuur voor mogelijk gesjoemel met subsidies. Een verslag van de bewindvoerder bij haar Antwerpse vzw Let’s Go Urban lijkt dat vermoeden te bevestigen. “Daarin zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen, waarvan sommige onweerlegbaar lijken en niet te verzoenen zijn met de ethische standaarden die Open Vld als partij zichzelf oplegt”, klinkt het in een persmededeling. “Meer bepaald gaat het om hoe omgegaan is met subsidies die, onder meer de Stad Antwerpen, voorzien heeft voor de werking van de vzw Let’s Go Urban.”

Intussen werden er al verschillende procedures opgestart. De laatste in dat rijtje is een onderzoek van de Vlaamse Inspectie Financiën om de Vlaamse subsidies voor de vzw’s van het parlementslid onder vuur te nemen.

De partij nam nota van de reactie van de advocaat van Sihame El Kaouakibi dat er geen kwaad opzet gemoeid is met het besteden van die middelen, maar toch gaat Open Vld over tot de uitsluiting. “Zelfs indien dat het geval zou zijn, dan nog is de omgang met publieke middelen uiterst onzorgvuldig geweest. Dit beschadigt Open Vld als partij, terwijl zij niet betrokken is bij de feiten. Als liberale partij is het zorgvuldig en transparant besteden van belastinggeld een cruciale waarde van onze partij, waaraan hier afbreuk gedaan wordt.”

“Uiteraard moet Sihame El Kaouakibi haar verdediging kunnen voeren voor de bevoegde instanties”, klinkt het nog. “De partij baseert zich vandaag op de bekende feiten en voorzitter Egbert Lachaert zal dan ook op basis van die feiten de uitsluiting als lid van Open Vld vragen aan de statutaire commissie.” 

Dat  heeft als gevolg dat El Kaouakibi geen deel meer kan uitmaken van de liberale fractie in het Vlaams Parlement. Als de statutaire commissie van de partij beslist om haar effectief uit de partij te zetten, zal Lachaert haar ook oproepen haar parlementszetel op te geven. Dat hoeft El Kaouakibi niet noodzakelijk te doen: ze kan ook als onafhankelijke in het parlement blijven.