Eerste spraakassistent die hartproblemen detecteert: ‘Doorbraak voor vroege diagnose’

Slimme spraakassistenten, zoals Amazon Echo and Google Home, geven ons al een hoop informatie over onder meer onze agenda, het weer, files en het nieuws. Maar binnenkort zullen ze ook kunnen voorspellen of u een verhoogd risico loopt op een hartaanval, zo stellen Amerikaanse onderzoekers. 

Wetenschappers van de universiteit van Washington (UW) hebben voor het eerst een smart speaker ontworpen die niet alleen het geluid van iemands hartslag kan oppikken, maar die ook opmerkt wanneer er sprake is van een onregelmatige hartslag. 

Het systeem stuurt voor de mens onhoorbare geluiden via de luidspreker de kamer in. Op basis van de manier waarop de geluiden worden teruggekaatst naar de luidspreker, kan het individuele hartslagen identificeren en monitoren. Om onregelmatige hartslagen op te merken, maakt de spraakassistent gebruik van machine learning

Deze slimme luidspreker pikt uw hartslag op. Foto: Mark Stone/University of Washington

Toen de onderzoekers het toestel testten op zowel gezonde deelnemers als hartpatiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen, detecteerde de slimme luidspreker hartslagen die sterk overeenkwamen met de metingen op conventionele hartslagmonitoren. Het team publiceerde de bevindingen in het vaktijdschrift Communications Biology.

‘Echte doorbraak’

‘Regelmatige hartslagen zijn gemakkelijk genoeg te detecteren, zelfs als het signaal klein is, omdat je kunt zoeken naar een periodiek patroon in de gegevens’, zegt coauteur Shyam Gollakota van de universiteit van Washington. ‘Maar onregelmatige hartslagen zijn echt een uitdaging omdat er niet zo’n patroon is. Ik was er niet zeker van dat het mogelijk zou zijn om ze te detecteren, dus ik was aangenaam verrast dat onze algoritmen onregelmatige hartslagen konden identificeren tijdens tests met hartpatiënten.’

Volgens Arun Sridhar, professor cardiologie aan de UW School of Medicine, kunnen hartritmestoornissen onvoorspelbaar zijn en daardoor moeilijk te diagnosticeren. ‘De beschikbaarheid van een goedkope test die vaak en gemakkelijk thuis kan worden uitgevoerd, kan voor bepaalde patiënten een doorbraak betekenen op het gebied van vroegtijdige diagnose en behandeling’, zegt hij. (evb)

Lees ook: ‘Ex-kankerpatiënten lopen verhoogd risico op hart- en vaatziekten’

Meer