Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccin

EMA en WHO blijven achter AstraZeneca-vaccin staan: België houdt wellicht vast aan vaccinatiestrategie

EMA en WHO blijven achter AstraZeneca-vaccin staan: België houdt wellicht vast aan vaccinatiestrategie
Beeld via REUTERS

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft achter het coronavaccin van AstraZeneca staan. Dat deelt het mee in een persbericht. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijft achter het vaccin staan. De Belgische strategie zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet wijzigen.

, en

“Tot op heden heeft het onderzoek nog geen specifieke risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht of een medische voorgeschiedenis van stollingsstoornissen, voor deze zeldzame voorvallen aan het licht gebracht”, klinkt het. “Een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar is mogelijk en vormt het voorwerp van verder onderzoek.”

Het veiligheidscomité van het EMA (PRAC) komt woensdag opnieuw bijeen in het kader van het onderzoek naar gevallen van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Maandag nodigde het EMA ook reeds experten uit om de gemelde gevallen te bekijken.

“Zoals gecommuniceerd op 18 maart, hanteert het EMA het standpunt dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder doorwegen dan de potentiële risico's”, klinkt het andermaal.

Het PRAC komt normaal gezien tijdens de zitting van 6 tot 9 april met een nieuwe aanbeveling naar buiten. In afwachting daarvan roept het EMA iedereen die symptomen van bloedstollingen opmerkt op om onmiddellijk medische hulp te zoeken en de bevoegde instanties op de hoogte te brengen van hun recente vaccinatie.

Ook WHO blijft achter vaccin staan

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijft achter het AstraZeneca-vaccin staan, benadrukt Kate O’Brien, de directeur van de afdeling vaccinatie. “Elk land stippelt zijn eigen weg uit”, aldus O’Brien. “We zijn echter heel duidelijk in onze inschatting: dit is een veilig vaccin.”

Er wordt evenmin een wijziging in de Belgische strategie verwacht. België heeft altijd de adviezen van het EMA gevolgd, en zal dat blijven doen, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Viroloog Johan Neyts zei eerder vandaag al bij HLN LIVE dat er geen biologische hypothese die de bloedklonters kan verklaren.