Direct naar artikelinhoud
NieuwsGlenn Audenaert

‘Superflik’ Glenn Audenaert straks zelf voor de rechter

Glenn Audenaert dankt zijn bijnaam aan zijn succes tijdens de zaak-Bailieu, misschien wel de grootste fraudezaak ooit in België.Beeld BELGA

Als ‘superflik’ lag Glenn Audenaert aan de basis van het fraude-onderzoek bij het bedrijf Beaulieu en operatie-Kelk. Geen van beide zaken kwam ooit voor de rechtbank, hijzelf wel. Hij staat te recht op betichting van omkoping.

Donderdag gaat de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) over tot de controle van de bijzondere opsporingsmethoden van 2010 tot 2012 die werden ingezet tegen toenmalig directeur Glenn Audenaert van de federale politie in Brussel. Dat meldt De Tijd. Speurders bij het parket in Dendermonde stootten in 2010 tijdens een andere afluisteroperatie in een drugszaak op een contact tussen een bedrijfsleider in de Antwerpse haven en de politiebaas. Hij deed blijkbaar op diens vraag opzoekingen in de politiedatabank.

Dat deden in die jaren wel meer politiemensen, maar ze riskeerden te worden vervolgd voor schending van het beroepsgeheim. Audenaert reageerde aanvankelijk achteloos op het lopende onderzoek. Hij leefde in de overtuiging dat men hem ‘zocht’, omdat hij een van de drijvende krachten was achter operatie-Kelk: een reeks huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal en de woning van kardinaal Danneels. Dat onderzoek viseerde het systematisch onder de mat vegen van honderden meldingen van pedofilie binnen de katholieke kerk.

Tot een proces rond operatie-Kelk kwam het nooit, anders ligt het tegen Audenaert gevoerde onderzoek.

In de gloria

De speurders ontdekten enkele verdachte geldstortingen op de bankrekening van Audenaert, onder meer van de Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers. Hij participeerde in 2003 met zijn bedrijf Breevast voor 60 procent in de aankoop van het oude Rijksadministratief Centrum (RAC) tussen de Pachecolaan en de Koningsstraat. Het gigantische kantoorgebouw boven op de Noord-Zuid-verbinding werd gebouwd van 1958 tot 1985 en al van bij de ingebruikname was het verouderd. Het was vooral bekend vanwege ‘Het afscheid’ in In de gloria.

Breevast en Immobel kochten het gebouw voor 27 miljoen euro van de Belgische staat. Na renovatie verkochten ze het voor 330 miljoen aan het Duitse Hannover Leasing en een Chinees staatsfonds. Ze hielden ruim 100 miljoen euro over aan de deal.

Eerder dan in staal of beton zat de waarde van het gebouw in een huurcontract met de Belgische staat. Die huurde ruim 100.000 vierkante meter om er 18 jaar lang 2.000 agenten van de federale politie te huisvesten. Een audit van de Inspectie van Financiën signaleerde in 2019 dat de hoofdzetel van de federale politie de belastingbetaler tientallen miljoenen euro’s te veel had gekost en dat de wet op de overheidsopdrachten niet was nageleefd.

Glenn Audenaert stelde destijds een rapport op waarin hij de federale regering adviseerde om de politiediensten in Brussel samen te brengen in het vernieuwde RAC. Nadat het contract met Breevast-Immobel rond was, ontving hij een storting van Zweegers op z’n bankrekening. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek ging het om “ongeveer tienduizend euro”. In 2012 volgden huiszoekingen in de kantoren van de federale politie in Brussel en in Audenaerts appartement in Knokke.

Audenaert sprak tijdens een ondervraging door onderzoeksrechter Paul De Bruecker in Dendermonde van een “lening”, Zweegers sprak dat tegen. Audenaert werd officieel in verdenking gesteld voor openbare omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Hij werd meteen geschorst als baas van de federale politie van Brussel.

Pensioengerechtigd

Audenaert trof een krabbenmand aan toen hij in 2000 bij de politie aan de slag ging. Hij moest de gerechtelijke politie (GP) doen samensmelten met de daarmee op voet van oorlog levende BOB, de recherchedienst van de rijkswacht. Dat lukte aardig, met de uitbouw van een erg performante moordsectie en een terreursectie. De toegankelijke Audenaert vond het prettig om in kranten te worden betiteld als ‘superflik’.

Hij dankte die bijnaam aan hoe hij in 1989 als commissaris bij de GP op het spoor kwam van misschien wel de grootste fraudezaak ooit in dit land: de zaak-Beaulieu. De Belgische overheid zou door de West-Vlaamse ‘boer’ Roger De Clerck zijn getild voor 450 miljoen euro. Ook dit gigaonderzoek, later het decor van Het goddelijke monster van Tom Lanoye, strandde. Door verjaring.

“Ik had twee anonieme tipgevers”, blikte Audenaert in 2011 in deze krant op de zaak terug. “Een van hen was een dame bij de bank die werd gestalkt door Willy Ramboer, die toen op het kabinet werkte van minister van Economische Zaken Marc Eyskens.” Hij begon een relatie met zijn informante en zei daarover: “Ja, dat was mijn zwakke punt.”

In 2009 bracht Audenaert aan het licht hoe de Brusselse handelsrechter Francine De Tandt – zelf virtueel failliet – bevriende advocaten aan blanco vonnissen had geholpen.

Het onderzoek in Dendermonde sleepte tien jaar aan, tot Audenaert in september de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Audenaert zelf wou niet reageren en ook zijn advocaten wensten niet in te gaan op een bericht over de nakende zitting van de KI in De Tijd. Als de KI geen graten ziet in de gebruikte methoden moet de raadkamer oordelen over de doorverwijzing van Audenaert en twee medeverdachten naar de rechtbank. Ook lobbyist Koen Blijweert, die als tussenpersoon optrad in het RAC-dossier, leek te worden vervolgd. De man overleed in februari.