Direct naar artikelinhoud
AnalyseEconomie

Londense beursgang van Deliveroo loopt uit op fiasco: de hoogdagen van de maaltijdbezorger lijken voorbij

Londense beursgang van Deliveroo loopt uit op fiasco: de hoogdagen van de maaltijdbezorger lijken voorbij
Beeld AFP

Er werd met spanning naar gekeken, naar de grootste beursgang in Londen sinds de kredietcrisis, maar het beloofde succes bleef uit. Na Just Eat Takeaway en Uber maakte maaltijdbezorger Deliveroo woensdagochtend zijn langverwachte intrede op de beurs. Meteen na de opening kelderde het aandeel naar 271 pence.

Een verlies van meer dan 30 procent voor aandeelhouders die bij de voorinschrijving nog 390 pence hadden neergeteld. Dat was al minder dan Deliveroo in gedachten had. Aanvankelijk was gehoopt op een introductieprijs van 460 pence. Maar die moest al flink worden verlaagd, omdat het verwachte enthousiasme bij grote beleggers uitbleef.

Na een recordomzet in 2020 waren de verwachtingen van Deliveroo hoog. In januari werd het bedrijf bij een financieringsronde nog gewaardeerd op meer dan 8,8 miljard pond (ruim 10 miljard euro) door investeerders. Deliveroo profiteerde, net als de andere maaltijdbezorgers, flink van de wereldwijde pandemie. Door de sluiting van restaurants bestelden mensen vaker een maaltijd.

Maar de maaltijdbezorger kwam vlak voor de beursintroductie onder vuur te liggen. De Britse vakbond voor onafhankelijke werknemers stelde dat het loon en de werkomstandigheden van de koeriers achteruit zijn gegaan. Deliveroo ziet zijn bezorgers als zelfstandigen. Het bedrijf weigert daarom minimumloon te betalen en ontzegt de koeriers ook het recht op vakantietoeslag. Dat lijkt niet houdbaar.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in februari dat de koeriers van Deliveroo geen zelfstandigen zijn, omdat zij hun eigen tarieven niet bepalen. Het Britse Hooggerechtshof bepaalde in diezelfde maand dat er bij concurrent Uber sprake is van schijnzelfstandigheid. Het techbedrijf moet de chauffeurs nu pensioen, vakantiegeld en het minimumloon betalen. De uitspraken kunnen grote gevolgen hebben voor de platformeconomie als geheel.

Nogal wat grote beleggers vinden het aandeel nu te riskant. Ze zijn bang dat ook Deliveroo de arbeidsvoorwaarden voor maaltijdbezorgers moet gaan verbeteren. Aderdeen Standard Investments en Aviva Investors gaven vorige week al aan niet mee te doen aan de beursgang. De manier waarop Deliveroo zijn personeel behandelt, strookt volgens de vermogensbeheerders niet met maatschappelijk verantwoord investeren.

Aanhoudende kritiek

Om bezorgers tegemoet te komen, kondigde Deliveroo aan 16 miljoen pond uit te keren aan bezorgers bij de beursgang. Het geld zou verdeeld worden onder de 36.000 koeriers die minimaal een jaar voor het bedrijf hebben gewerkt en meer dan tweeduizend bestellingen hebben afgeleverd. Toch bleef de kritiek vanuit de bezorgers én de beleggers aanhouden.

Alsof de onzekere positie van de Deliveroo-bezorgers nog niet genoeg stof deed opwaaien, zijn beleggers ook ontevreden over het feit dat ze als aandeelhouders weinig te zeggen hebben. Oprichter Will Shu houdt de komende drie jaar de macht doordat zijn aandelen twintig keer zoveel stemrecht kennen. Zonder invloed op de koers die het bedrijf vaart, zijn de aandelen voor veel investeerders minder aantrekkelijk.

Daarbij komt dat het einde van de pandemie in zicht is voor Groot-Brittannië. Nu al bijna 30 miljoen Britten minimaal één prik hebben gehad, lijkt het erop dat de horeca binnenkort weer open mag. Daarmee lijkt ook een einde te komen aan de hoogtijdagen van maaltijdbezorgers als Deliveroo.

De mislukte beursgang is een forse tegenslag voor de London Stock Exchange. In de concurrentie met de beurzen op het continent had Londen zich met Deliveroo willen profileren als een thuishaven voor platformbedrijven. Minister van Financiën Rishi Sunak had Deliveroo een “echt Brits succesverhaal in de ICT” genoemd en een voorbeeld voor andere bedrijven die naar de beurs zouden willen. Deliveroo heeft overigens nog geen winst gemaakt. Rond 17 uur noteerde het aandeel woensdag 296 pence.