Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusthuizen

Sluiting dreigt voor twee rusthuizen op ‘zwarte lijst’ Vlaamse overheid

Illustratiebeeld.Beeld thinkstock

De sluiting dreigt voor twee zorginstellingen die op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse overheid staan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Op die lijst staan in totaal dertien rusthuizen en serviceflat-groepen waar zware problemen zijn.

en

Al twee jaar heeft de Vlaamse overheid een lijst met daarop de slechtste leerlingen van de klas uit de rusthuis-sector. Er zijn herhaaldelijk problemen vastgesteld, en daarom worden ze onder “verhoogd toezicht” geplaatst.

Met twee van de dertien rusthuizen die op de lijst staan, is het geduld nu op. Het gaat om woonzorgcentrum Ofelia in Overijse en residentie Beauprez in Geraardsbergen. Het agentschap Zorg en Gezondheid wil ze sluiten omdat er “na herhaaldelijke inspecties veel tekorten blijken”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “En we zien geen perspectief, geen wil of geen scenario tot verbetering.”

Crisismanager

Ofelia stond in 2019 al op de zwarte lijst, maar pakte die problemen aanvankelijk nog aan. Tijdens de eerste coronagolf moest echter een crisismanager worden gestuurd omdat er onvoldoende aansturing van het personeel en “totaal geen krachtdadig beleid" was. Het personeel had toen ook een zoekactie moeten houden, omdat één bewoner een tijdje “verdwenen” was. Een commissie moet binnenkort nog een finaal advies geven over de sluiting.

Bij residentie Beauprez, een groep serviceflats met 74 woningen, is de procedure tot sluiting wel al rond. “Er verblijven mensen die zwaarder zorgbehoevend zijn dan de zorg die in deze woningen geboden kan worden”, zegt Moonens.

Opvallend is dat twaalf van de dertien woonzorgcentra op de zwarte lijst in privéhanden zijn. “Wij kunnen dat ook alleen maar vaststellen”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Misschien spelen daar andere prioriteiten of is de personeelsbezetting daar anders.”