Foto ter illustratie: pexels

Overheid sluit 70 serviceflats in Geraardsbergen: "Bewoners krijgen niet de zorg die ze nodig hebben"

De Vlaamse overheid sluit 70 serviceflats in Geraardsbergen omdat de uitbater na verschillende controles niet in orde is. Het gaat om flats van het woonzorgcentrum Beauprez. Dat centrum stond al 2 jaar op een zwarte lijst, omdat het niet voldoende zorg gaf aan de bewoners. De uitbater zoekt ondertussen naar nieuwe woonvormen voor andere senioren.

Vlaanderen heeft de erkenning van het woonzorgcentrum Beauprez in Geraardsbergen ingetrokken en 70 bewoners van de serviceflats moeten verhuizen.  Volgens Joris Moonens van Zorg en Gezondheid gaat het woonzorgcentrum samen met de stad Geraardsbergen zoeken naar een oplossing. 

Sommige bewoners krijgen niet de zorg die ze nodig hebben

Joris Moonens van Zorg en Gezondheid

Serviceflats of assistentiewoningen zijn plaatsen waar senioren zelfstandig kunnen wonen. "In het woonzorgcentrum Beauprez bleek dat er bewoners waren die eigenlijk meer zorg nodig hadden dan ze kregen. En er zijn ook nog andere inbreuken vastgesteld", laat Joris Moonens weten. De bewoners van de 70 flats moeten tegen 30 juni een andere plek hebben.

De stad zoekt naar oplossingen voor de bewoners

De burgemeester van Geraardsbergen, Guido De Padt (Open VLD) was geschrokken van het nieuws. "70 bewoners die moeten verhuizen, dat is voor hen niet makkelijk", zegt De Padt. "Het wordt een zoektocht om die mensen een goed onderkomen te geven, met zorg op maat. We gaan ook kijken waar die mensen vandaan komen. Als ze uit andere gemeenten komen, gaan we overleggen met die gemeenten of steden om te kijken of er daar een oplossing is. Maar we gaan voor een goeie en menselijke oplossing."

We hebben wel wat reserve in de rusthuizen, daar zijn vaak bedden vrij

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld)

De bewoners die moeten verhuizen hebben allemaal een eigen zorgprofiel. De stad gaat samen met Zorg en Gezondheid en met het woonzorgcentrum kijken waar en in welke rusthuizen ze de mensen de nodige zorg kunnen geven. Volgens Guido De Padt zijn er wel rusthuizen waar er door de coronapandemie plaats is vrijgekomen. "We gaan overleggen met de bewoners en hun familie om te kijken waar de bewoners terechtkunnen. Maar 1 zaak staat vast: we gaan ervoor zorgen dat de mensen een plaats krijgen waar ze goed verzorgd worden."

Zwarte lijst

De Vlaamse overheid heeft een zogenaamde "zwarte lijst" van rusthuizen en assistentiewoningen, waar zware problemen zijn. Op de lijst staan er 13. Sommige krijgen een waarschuwing, andere moeten dicht, ondermeer dus Beauprez in Geraardsbergen. 12 van de 13 woonzorgcentra die op de zwarte lijst staan, zijn in privé handen.

Reactie uitbater

Stefaan Premereur, de uitbater van Beauprez in Geraardsbergen, laat weten dat alle maatregelen die waren opgelegd door Zorg en Gezondheid zijn nageleefd. Hij begrijpt niet waarom de overheid dergelijke drastische maatregelen neemt.

Beluister hier het interview met Stefaan Premereur:

Meest gelezen