Minister Gilkinet in de Kamer: ‘FOD Mobiliteit moet reservatiesysteem bestuderen’

 ©  Belga

Minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kondigde in de Kamer aan dat de FOD Mobiliteit zich over een reservatiesysteem zal buigen. ‘De trein moet makkelijk toegankelijk blijven. De klantgerichtheid moet centraal blijven’, benadrukte hij wel. Daarnaast verzekerde premier Alexander De Croo (Open VLD) de Kamer dat de pandemiewet op tijd klaar zal zijn.

Minister Gilkinet kondigde aan dat de FOD Mobiliteit zich over een reservatiesysteem zal buigen. ‘Passen andere landen dit toe? Op welke manier kan dit?’, vroeg de minister zich af. ‘Analyse is nodig’, verdedigt Gilkinet het ontbreken van onmiddellijke actie.

Raamregeling op 3 april van kracht

Over de ‘raamregeling’ was de minister duidelijk. ‘Vanaf 3 april zullen we die maatregel toepassen, zoals bepaald in het ministerieel besluit van 26 maart. Zullen we de NMBS steun geven om dat te doen? Jazeker. De politie zal het NMBS-personeel steunen.’

‘Ik heb haar verzocht alle nodige middelen in te zetten en te zorgen voor voldoende treinen’, zegt minister Gilkinet over NMBS-ceo Sophie Dutordoir. Het aantal reizigers inperken gebeurt al voldoende, vindt hij. ‘De NMBS suggereert al andere bestemmingen dan de kust. We beschikken over heel wat fraaie plekjes in ons land’, aldus minister Gilkinet.

Coronamaatregelen onwettig

Premier Alexander De Croo liet in diezelfde plenaire zitting uitschijnen dat de federale regering erop rekent dat de pandemiewet waar ze aan werkt op tijd door het parlement kan worden geloodst, zodat de coronamaatregelen niet in het gedrang komen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg noemde de rechtsbasis waarop die maatregelen nu gebaseerd zijn ongeldig.

• Rechter zet regering onder druk om vaart te zetten achter pandemiewet

De Brusselse rechter veroordeelde de Belgische overheid woensdag om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging.

Regering gaat in beroep

De regering besliste woensdag al om in beroep te gaan tegen die uitspraak. ‘Omdat we denken dat we daar een punt te maken hebben’, zei premier Alexander De Croo donderdag in de Kamer, waar hij en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vragen kregen van Barbara Pas (Vlaams Belang), Sophie Rohonyi (Défi), Peter De Roover (N-VA), Jean-Marie Dedecker (Onafhankelijk), Patrick Dewael (Open VLD) en Servais Verherstraeten (CD&V).

• Minister Verlinden gaat in beroep tegen vonnis over coronamaatregelen

De regering blijft geloven in de wettelijkheid van de maatregelen. ‘Het arrest zegt niets over de grondwettelijkheid van de maatregelen zelf. Die worden niet in vraag gesteld en blijven ook gelden’, zei De Croo. Bovendien heeft de Raad van State al verschillende keren geoordeeld dat de wettelijke basis - in casu de wet op de civiele veiligheid - wel voldoende is, benadrukte hij.

Pandemiewet komt eraan

Tegelijkertijd werkt de regering wel aan een oplossing, gaf de premier aan. ‘Een Russisch spreekwoord zegt: ‘bid tot god, maar roei toch altijd naar de oever’. Heb vertrouwen, maar werk intussen toch maar een oplossing uit.’

Die oplossing is de pandemiewet, waarvan het voorontwerp de afgelopen weken grondig besproken is in het parlement en die nu teruggaat naar de regeringstafel voor eventuele aanpassingen. ‘Het is overduidelijk dat de timing een uitdaging zal zijn, maar ik denk dat het met gezonde spoed mogelijk moet zijn om de pandemiewet op tijd af te werken’, zei De Croo. Hij benadrukte wel dat de regering wil luisteren naar het advies van de Raad van State - dat later deze maand verwacht wordt - en naar de opmerkingen van de Kamer. ‘Dat gaat over meer dan 600 pagina’s, die we in detail gaan bestuderen.’

 (avh & dc & jvh)