22 arrestaties en tientallen gewonden na massabijeenkomst in Ter Kamerenbos

Een als grap bedoeld evenement in het Brusselse Ter Kamerenbos heeft donderdag een massa op de been gebracht. Duizenden jongeren feestten er. Het besmettingsgevaar noopte de politie om het park te ontruimen. Daarbij arresteerde de politie 22 hardnekkige feestvierders. Er vielen ook gewonden: burgers, agenten én paarden.

kma, poj, dc

Minstens acht manifestanten, zeven paarden en 26 agenten zijn gewond geraakt bij het ontruimen van het Ter Kamerenbos, het uitgestrekte park tussen Elsene en Ukkel. Daar waren donderdagnamiddag duizenden mensen aanwezig om te feesten.

Onder de feestvierders zouden meer dan de eerder vermelde acht gewonden gevallen zijn. Politiewoordvoerder Ilse Van de Keere verwacht dat er eveneens meer gewonden onder de agenten zijn dan de 26 die ze donderdagavond laat kon bevestigen. Minstens één van de agenten werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Politieoptreden niet gesmaakt

Pas vrijdagvoormiddag maakt de politie een definitief bilan op. De politie maakt voorlopig melding van vier gerechtelijke en achttien administratieve aanhoudingen.

Duizenden zonnekloppers en feestvierders genoten van de zon en de losse sfeer. Iets na 17 uur begon de politie het Ter Kamerenbos te ontruimen. De aanwezige politie kreeg verwensingen naar het hoofd geslingerd, later werden dat flessen. Een harde kern bleef ter plaatse. Uiteindelijk zette de politie het waterkanon in.

 ©  AFP

De aanleiding voor de samenscholing was wellicht het nepfestival La Boum, dat tienduizenden mensen interesseerde op Facebook. Stad Brussel was hiervan op de hoogte, en de politie was de hele tijd massaal aanwezig.

De anonieme organisators lieten via sociale media enkele keren weten dat het ging om een aprilgrap, maar dat heeft de jongeren niet tegengehouden. Volgens La Libre Belgique waren rond 17 uur al zo’n 5.000 mensen opgedaagd. Van afstand houden was geen sprake, en velen droegen geen mondmasker

‘Kaakslag’

‘Mensen hebben er nood aan om buiten te zijn, maar we kunnen zulke bijeenkomsten in het Ter Kamerenbos niet tolereren’, zegt Brussels burgemeester Philippe Close op Twitter. ‘We hebben daarom het bos geëvacueerd. Degenen die de bevelen van de politie niet opvolgen, lopen het risico gearresteerd en vervolgd te worden.’

Ook viroloog Steven Van Gucht reageerde ontstemd na het zien van de beelden. ‘We zitten nu in die fase dat je met te veel besmettingen zit en te weinig vaccinaties, en dat zal nog even duren. Het is nú dat we die curve moeten breken, maar we kunnen nu ook heel veel schade veroorzaken’, zei Van Gucht op het VRT-radionieuws. Volgens hem moet meer ingezet worden op communicatie naar jongeren.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Vanderlinden noemde de gebeurtenis een ‘kaakslag’. Koepelvereniging van de evenementensector Event Confederation greep het ‘spontane’ feest aan om ‘virologen en politici op te roepen om versneld aan tafel te gaan zitten en werk te maken van een veilige - gestructureerde -gecontroleerde heropstart van het georganiseerde publieke leven. Dat is de enige manier om een herhaling hiervan in de nabije toekomst te vermijden.’

 ©  Belga

 ©  AFP

 ©  Belga