Aprilgrap ‘La Boum’ loopt uit de hand in Ter Kamerenbos. 

Aprilgrap over festival in Brussel loopt uit de hand: 26 agenten en 7 politiepaarden gewond

Ondanks alle waarschuwingen van stad en politie zijn er donderdagnamiddag dan toch 5.000 mensen opgedaagd voor het onbestaande festival ‘La Boum’ in het Brusselse Ter Kamerenbos. De sfeer werd snel grimmig, 26 politieagenten, 8 feestvierders en 7 politiepaarden raakten gewond. Er zijn een 20-tal jongeren opgepakt. De onrust bleef duren tot middernacht.

jvh

LEES OOK. Amper samenscholingen in Limburg door mooie weer, Bruno’s roept op: “Blijf niet hangen aan tankstations”

Op het internet en via sociale media werd al dagenlang opgeroepen om op donderdag 1 april naar het Ter Kamerenbos te komen voor ‘La Boum’: “het eerste dancefestival van het jaar”, gratis en met een topaffiche. Het ging uiteraard om een 1 aprilgrap, maar toch gaven tienduizenden mensen de afgelopen dagen aan dat ze geïnteresseerd waren. De stad Brussel en de politie zagen zich dan ook genoodzaakt om op te roepen om niet naar het Ter Kamerenbos te komen.

Desondanks daagden donderdagnamiddag toch ongeveer 5.000 mensen op, die een feestje bouwden, de coronamaatregelen niet naleefden, en met gejoel reageerden op de aankomst van de politie. Groepen jongeren daagden de agenten bijvoorbeeld uit met gezangen als “Police, police, on t’encule” en “Rentrez chez vous, le parc est à nous!”. De sfeer werd dan ook al snel grimmig: er werd onder andere met flessen gegooid naar de agenten. Ook werden de banden van meerdere voertuigen kapotgestoken, en sneuvelden de ruiten van een politiecamionette en een vrachtwagen van de politiecavalerie.

Charge en tegencharge

Die repliceerde omstreeks 17 uur met de ontruiming van het park. Daarbij werden meerdere waterkanonnen, bereden agenten, pepperspray en traangas, een drone, en een helikopter ingezet. De zonnekloppers en toevallige passanten verdwenen dan ook al snel uit het gewoel, maar honderden jongeren lieten zich niet wegjagen en groepeerden zich om op hun beurt de politie te chargeren. Pas rond 22 uur had iedereen het bos verlaten.

De rellen gingen door tot de late uurtjes. © Instagram

“We hebben de aanwezige menigte meermaals gewaarschuwd dat we hen uiteen zouden drijven”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “De hondenbrigade en de agenten te paard volgden daarbij de rangen van de interventie-eenheden. Het waterkanon werd meermaals ingezet om dat de mensen maar bleven terugkomen. We hebben het hele manoeuvre verschillende keren moeten uitvoeren.”

 ©  EPA-EFE

“Mensen hebben er nood aan om buiten te zijn, maar we kunnen zulke bijeenkomsten in het Ter Kamerenbos niet tolereren”, zegt Brussels burgemeester Philippe Close op Twitter. “We hebben daarom het bos geëvacueerd. Degenen die de bevelen van de politie niet opvolgen, lopen het risico gearresteerd en vervolgd te worden.”

De politie maakt melding van 4 gerechtelijke en 18 administratieve aanhoudingen. Minstens 26 agenten raakten gewond, net als 8 feestvierders en 7 politiepaarden. Het gaat wel om een voorlopige bilan, aldus de politiewoordvoerster, die zich vooral aan de kant van de politie aan nog veel meer gewonden verwacht. Pas vrijdagvoormiddag zou een definitieve bilan kunnen opgemaakt worden.

Onaanvaardbaar

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt het “onaanvaardbaar” dat agenten gewond raakten tijdens hun opdracht. “De uit de hand gelopen aprilgrap vandaag in het Terkamerenbos is een kaakslag voor al die mensen die hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren.”

“Ik voel mee met de mensen die door Covid-19 ziek werden, de families die een geliefde betreuren en de zorgverleners die opnieuw aan de limiet van de draagkracht van hun ziekenhuis zitten”, zegt de minister van Binnenlandse Zaken donderdagavond in een persbericht. “Zolang het virus niet onder controle is, wordt iedereen geacht zich te houden aan de sanitaire maatregelen. Dat politiemensen gewond raakten bij het uitvoeren van hun opdracht is onaanvaardbaar.”

 ©  EPA-EFE

Verlinden roept op tot meer burger- en verantwoordelijkheidszin. Ze beseft dat de hele coronasituatie voor veel mensen erg lang duur en dat het niet evident is om alle maatregelen goed na te leven, zeker nu met het goede weer. Maar hoe consequenter iedereen zich aan de maatregelen houdt, aldus de minister, hoe sneller de verspreiding van het virus gestopt kan worden. “Dat is de manier om perspectief te krijgen op een nieuw normaal leven. In vergelijking met onze buurlanden doet België het goed. Laten we samen die voorsprong verder uitbouwen. Dan komt het echt goed.”

Verrassing

Ook de eventsector reageerde donderdag. De sector distantieert zich van de problemen in Ter Kamerenbos, maar roept de virologen en de politiek op tot versneld overleg met de brede sector om dit in de toekomst te vermijden. Volgens koepelorganisatie Event Confederation zijn dergelijk “spontane” feesten geen verrassing. “We hebben die vrees reeds meerdere malen kenbaar gemaakt aan virologen en politici. Wij roepen hen op om versneld aan tafel te gaan zitten en werk te maken van een veilige - gestructureerde -gecontroleerde heropstart van het georganiseerde publieke leven. Dat is de enige manier om een herhaling hiervan in de nabije toekomst te vermijden.”

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer