Direct naar artikelinhoud
NieuwsWinters weer

Vandaag lente, volgende week mogelijk sneeuw in Vlaanderen

Wandelaars op de besneeuwde Hoge Venen (archieffoto 8 februari 2021).Beeld Photo News

Na twee opeenvolgende dagtemperatuurrecords (23,9 graden in Ukkel) gaat het kwik rond Pasen flink omlaag. Berg de winterjas nog niet op, want vanaf paasmaandag liggen de winterse minima rond het vriespunt. In de Ardennen is een sneeuwtapijt vanaf midden volgende week mogelijk.

De afgelopen twee maanden hebben we zo’n beetje alle seizoenen gezien. “Het jaar 2021 kenmerkt zich tot nu toe door flinke schommelingen in het weer en vooral de temperatuur”, aldus meteoroloog Wouter van Bernebeek van het Nederlandse Weerplaza aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

“Momenteel zitten we echter met een weertype dat meer op zomer lijkt dan op lente”, iets wat KMI-weerman David Dehenauw eerder deze week ook al naar buiten bracht. “We zitten 10 graden boven de normale temperatuur van dit jaar.”

Deze wielertoeristen genoten dinsdag volop van de zon in Namen.Beeld Photo News

Hagel, natte sneeuw en onweer

Vanaf morgen steekt een koude wind op.  Op paaszondag krijgen we nog even respijt met maxima tot 15°C, maar vanaf maandag gaan de temperaturen echt de dieperik in, met mogelijk in de Ardennen een tijdelijk sneeuwtapijt tussen de vijf en vijftien centimeter.  Ook in Vlaanderen vallen er vanaf maandag buien met eventueel hagel en natte sneeuw, maar ook onweer kan voorkomen. 

Naast winterse neerslag neemt ook de kans op koude nachten toe. Zeker wanneer het ‘s nachts flink opklaart en de wind wegvalt behoren verrassend lage temperaturen tot de mogelijkheden. 

Niet uitzonderlijk

Dit weertype is op zich niet uitzonderlijk te noemen in april. De grote temperatuurverschillen zijn te verklaren door de aanvoer van zuidelijke of noordelijke wind. In het zuiden van Europa is het al zomers warm, terwijl het in de poolstreken uiteraard nog volop winter is.