Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

▶ Duizenden mensen dagen op voor nepevent in Ter Kamerenbos: 4 arrestaties, 3 gewonden

Rellen in het Terkamerenbos nadat duizenden jongeren kwamen opdagen voor een nepevent.Beeld Franky Verdickt

Bij de politie-operatie in het Ter Kamerenbos zijn al minstens vier personen administratief aangehouden en zijn drie politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de Brussels lokale politie. Die is kort na 17.00 uur begonnen aan de ontruiming van het Ter Kamerenbos nadat er honderden mensen waren opgedaagd voor het nepfestival ‘La Boum’ en de coronamaatregelen er niet werden nageleefd. Om 20 uur was de politie-operatie nog steeds bezig.

Video wordt geladen...

Het zogezegde festival “met acht podia, honderd dj’s en nul coronaregels” in het Ter Kamerenbos barstte helemaal los. Het grapje liep compleet uit de hand. Honderden mensen zakten toch af naar het verzonnen festival uit protest tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie ging het om 1.500 tot 2.000 personen.

Rond kwart na vier arriveerde de politie aan het bos met voertuigen die doorgaans ingezet worden bij massa-arrestaties. Iedereen die op het grasveld aanwezig was begon te joelen, waarna het feest helemaal losbarstte. Honderden mensen dansten op muziek afkomstig uit boxen die ze zelf meebrachten, pintjes vlogen in het rond over de hoofden van de aanwezigen. 

▶ Duizenden mensen dagen op voor nepevent in Ter Kamerenbos: 4 arrestaties, 3 gewonden
Beeld Franky Verdickt

De politie is massaal aanwezig, zowel met ordetroepen te voet als te paard, en heeft herhaaldelijk het waterkanon moeten inzetten. Er wordt ook gebruik gemaakt van een drone en een helikopter. Volgens verschillende media en beelden die op sociale media rondgaan, zijn de politiediensten bekogeld met flessen.

De politie meldt dat er vier adminstratieve aanhoudingen verricht zijn. Drie politieagenten raakten gewond. Eén van de agenten is overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar. Omstreeks 20.00 uur was politie-operatie nog bezig. 

▶ Duizenden mensen dagen op voor nepevent in Ter Kamerenbos: 4 arrestaties, 3 gewonden
Beeld Franky Verdickt

Heel wat mensen die afzakten naar het verzonnen festival waren zich ervan bewust dat het om een grap ging. Het lijkt erop dat verschillende aanwezigen zijn afgekomen uit protest tegen het huidige coronabeleid. Een van de aanwezigen, een persoon uit Bergen, getuigt dat hij in geen enkele wetenschappelijke consensus over het coronavirus gelooft. Hij noemt de maatregelen “overdreven” en vindt “dat het genoeg geweest is”.

Twitter bericht wordt geladen...

Organisatie

Het parket is een onderzoek gestart om de identiteit van de organisatoren te achterhalen. “Voor alle duidelijkheid: wij hebben niets georganiseerd”, zegt de anonieme ‘Boumer’. “Ons enige doel was om mensen aan het lachen te maken. We roepen niemand op om specifiek voor La Boum naar het Ter Kamerenbos te komen. Het bestaat niet.”

De gezichten achter La Boum zijn mensen die in de evenementensector werken. Een jaar corona valt hen zwaar: “Wij zijn creatievelingen die mensen blij willen maken. Dàt is ons werk. Met La Boum is dat gelukt. We hebben 70.000 mensen op sociale media weer eventjes doen lachen, doen dromen. Mensen sturen ons boodschappen en zeggen dat we hun dag gemaakt hebben: dan is La Boum wat ons betreft geslaagd.”

Dat justitie nu onderzoek doet, beangstigt de leden van La Boum niet, klinkt het: “We hebben toch niets verkeerd gedaan? Als we nu echt een festival op poten hadden gezet, of een feest, dan wel. Maar dit is niet meer en niet minder dan een aprilgrap.”

Organisatie
Beeld Franky Verdickt

Politie

De politie was gezien de grote reactie op het nepevenement voorbereid en riep op om niet af te zakken naar het Ter Kamerenbos. De voorbije dagen en weken was het al vaak erg druk op deze plek. “Het belangrijkste is voor ons dat de situatie niet ontaardt in feestjes”, zo legde politiewoordvoerster Ilse Van de Keere eerder uit aan Het Laatste Nieuws. “We werken vooral op het respecteren van de bubbel, onderlinge afstand en het mondmasker. Agenten zullen met mensen praten om uit te leggen wat we van hen verwachten. Dat is eerder sensibilisering. Pas als wij merken dat de maatregelen door de drukte niet meer nageleefd kunnen worden, vragen wij de aanwezigen om te vertrekken.”

Het team maakte onder andere posters voor ‘fake’ dj’s, waaronder Maggie De Block als ‘DJ Magynomask’.Beeld La BOUM Team
Politie
Beeld Franky Verdickt