Mark Rutte (VVD) na afloop van het debat in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) na afloop van het debat in de Tweede Kamer. © ANP

Rutte wil ondanks vertrouwenscrisis door als premier: “Ga hard werken om vertrouwen terug te verdienen”

Mark Rutte wil toch door als ontslagnemend premier van Nederland, ondanks het urenlange “heftige debat” deze nacht, waarin alle oppositiepartijen het vertrouwen in hem opzegden. Daarnaast keurden alle partijen behalve zijn eigen VVD het optreden van Rutte als partijleider in de verkenningsfase af. Toch stuurde de Kamer hem niet weg.

  1. Twee nieuwe verkenners in Nederlandse regeringsvorming na flater met leesbare documenten

    Twee nieuwe verkenners in Nederland­se regerings­vor­ming na flater met leesbare documenten

    Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners voor de vorming van een Nederlandse regering. Dat hebben de fractievoorzitters in de Tweede Kamer besloten in overleg met parlementsvoorzitter Khadija Arib, zo meldt het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee verkenners aan de slag gaan. Van Ark en Koolmees volgen Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) op, die vanmiddag hun taak neerlegden. Aanleiding was het uitlekken van notities over de verkenning via Ollongren, waardoor “zij hun werkzaamheden niet meer onbevangen konden voortzetten”.
  2. Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regeringsvorming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd
    PREMIUM

    Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regerings­vor­ming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd

    In Nederland ligt de regeringsvorming op haar gat. De droom van Mark Rutte om zijn coalitie een doorstart te geven, botst van het ene obstakel tegen het andere aan. Een verkenner die positief test, een nota die uitlekt, een poging om een populair politicus opzij te schuiven en nu ook een leugen — excuseer: een verkeerde herinnering — van Rutte himself. “Een ongekende puinhoop”, zo vat de Nederlandse pers het samen.