Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Lachaert over uitsluiting El Kaouakibi: ‘In zo’n verhaal willen wij absoluut niet meegesleurd worden’

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert "kon niet langer wachten" om in te grijpen in de zaak-El Kaouakibi.Beeld © Stefaan Temmerman

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert kon naar eigen zeggen niet langer wachten om stappen te ondernemen tegen Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. ‘Als ze niet kan antwoorden, geen informatie kan geven, dan moet je handelen’, legt hij in ‘De ochtend’ uit waarom hij El Kaouakibi uit zijn partij wil zetten.

El Kaouakibi ligt al een tijdje onder vuur voor mogelijk gesjoemel met subsidies. Een verslag van de bewindvoerder bij haar Antwerpse vzw Let’s Go Urban, dat eerder deze week naar buiten kwam, lijkt dat vermoeden te bevestigen. Daarop besliste Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert woensdag om de procedure voor haar uitsluiting uit de partij te starten.

In het verslag van de bewindvoerder “zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen, waarvan sommige onweerlegbaar lijken en niet te verzoenen zijn met de ethische standaarden die Open Vld als partij zichzelf oplegt”, klonk het toen.

“In zo’n verhaal willen wij absoluut niet meegesleurd worden”, voegt Lachaert daar vanmorgen in ‘De ochtend’ op Radio 1 aan toe. “Ik heb gezegd aan Sihame dat we overleg willen, maar dat is er niet meer gekomen op korte termijn.”

Ondanks aandringen van de partij en van de media kwam El Kaouakibi amper met antwoorden op de aantijgingen. “Als ze niet kan antwoorden, geen informatie kan geven, dan moet je handelen”, zegt Lachaert.

“We hebben 50.000 leden, zij willen daar niet voortdurend mee geconfronteerd worden”, motiveert Lachaert zijn beslissing om de uitsluiting te vragen.

Video wordt geladen...