Direct naar artikelinhoud
ReportageLa Boum

▶ 22 arrestaties en 34 gewonden in Ter Kamerenbos na uit de hand gelopen aprilgrap: ‘La Boum is wat ons betreft geslaagd’

Door een 1 april-nepfeest in het Ter Kamerenbos waren te veel jongeren aanwezig. De politie probeerde het park te ontruimen met gewelddadige rellen tot gevolg. Jongeren scanderen 'Liberté'.Beeld Franky Verdickt

Het verzonnen festival La Boum op 1 april in het Ter Kamerenbos is helemaal uit de hand gelopen. Duizenden mensen zakten af naar het Brusselse park en de oproerpolitie ontruimde het grasveld met waterkanonnen en traangas. Zeker 34 mensen, onder wie 26 agenten raakten gewond, 22 mensen werden gearresteerd. Ook zeven paarden liepen verwondingen op.

Bekijk hier beelden van het uit de hand gelopen ‘festival’:

Video wordt geladen...

In de late namiddag arriveerde de politie aan het Ter Kamerenbos met voertuigen die ingezet worden bij massa-arrestaties. Iedereen die op het grasveld aanwezig was in het bos begon te joelen, waarna het feest helemaal losbarstte. De menigte danste op muziek uit boxen die ze zelf meebrachten, pintjes vlogen in het rond over de hoofden van de aanwezigen. Groepen jongeren daagden de politie uit met gezangen als ‘Waar is dat feestje, hier is dat feestje’.

De oproerpolitie probeerde het grasveld te ontruimen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De aanwezigen weigerden het Ter Kamerenbos te verlaten. De politie zette het waterkanon in en gebruikte pepperspray. Er werden ook drones en helikopters ingezet. De aanwezigen gooiden met projectielen in de richting van de politie. Zeker acht jongeren en 26 agenten raakten gewond. Eén agent werd naar het ziekenhuis gebracht. Minstens 22 mensen werden gearresteerd. Zeven paarden liepen verwondingen op. De definitieve eindbalans volgt nog in de loop van vrijdag.

▶  22 arrestaties en 34 gewonden in Ter Kamerenbos na uit de hand gelopen aprilgrap: ‘La Boum is wat ons betreft geslaagd’
Beeld Franky Verdickt

Laat op de avond was de situatie nog steeds niet onder controle. Honderden jongeren hadden zich verplaatst en stonden op een plek in de buurt verder te feesten. Ze dansten op auto’s en staken vuurwerk af. De politie zette opnieuw waterkanonnen in.

Hoeveel mensen precies afzakten naar het Ter Kamerenbos is nog onduidelijk. De politie meldde dat het om 2.000 mensen ging, maar dat is slechts een voorlopig cijfer.

‘Overdreven’ maatregelen

Heel wat mensen die afzakten naar het verzonnen festival waren zich ervan bewust dat het om een grap ging. Het leek erop dat verschillende aanwezigen zijn afgekomen uit protest tegen het huidige coronabeleid. Een van de aanwezigen, een persoon uit Bergen, getuigde dat hij in geen enkele wetenschappelijke consensus over het coronavirus gelooft. Hij noemde de maatregelen “overdreven”.

“Mensen hebben er nood aan om buiten te zijn, maar we kunnen zulke bijeenkomsten in het Ter Kamerenbos niet tolereren”, schrijft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter. “We hebben daarom het bos geëvacueerd. Degenen die de bevelen van de politie niet opvolgen, lopen het risico gearresteerd en vervolgd te worden.”

‘Overdreven’ maatregelen
Beeld Franky Verdickt

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitte haar ongenoegen. “De uit de hand gelopen grap vandaag in het Ter Kamerenbos is een kaakslag voor al die mensen die hun best doen om de coronamaatregelen te respecteren. Zolang het virus niet onder controle is, moeten we solidair zijn”, schrijft ze op Twitter.

Organisatie

Het parket is een onderzoek gestart om de identiteit van de organisatoren van het fictieve festival te achterhalen. “Voor alle duidelijkheid: wij hebben niets georganiseerd”, zegt de anonieme ‘Boumer’. “Ons enige doel was om mensen aan het lachen te maken. We roepen niemand op om specifiek voor La Boum naar het Ter Kamerenbos te komen. Het bestaat niet.”

De gezichten achter La Boum zijn mensen die in de evenementensector werken. Een jaar corona valt hen zwaar: “Wij zijn creatievelingen die mensen blij willen maken. Dat is ons werk. Met La Boum is dat gelukt. We hebben 70.000 mensen op sociale media weer eventjes doen lachen, doen dromen. Mensen sturen ons boodschappen en zeggen dat we hun dag gemaakt hebben: dan is La Boum wat ons betreft geslaagd.”

Dat justitie nu onderzoek doet, beangstigt de leden van La Boum niet, klink het: “We hebben toch niets verkeerds gedaan? Als we nu echt een festival op poten hadden gezet, of een feest, dan wel. Maar dit is niet meer en niet minder dan een aprilgrap.”

Politie

De politie was gezien de grote reactie op het nepevenement voorbereid en riep op om niet af te zakken naar het Ter Kamerenbos. De voorbije dagen en weken was het al vaak erg druk op deze plek. “Het belangrijkste is voor ons dat de situatie niet ontaardt in feestjes”, zo legde politiewoordvoerster Ilse Van de Keere eerder uit. “We werken vooral op het respecteren van de bubbel, onderlinge afstand en het mondmasker. Agenten zullen met mensen praten om uit te leggen wat we van hen verwachten. Dat is eerder sensibilisering. Pas als wij merken dat de maatregelen door de drukte niet meer nageleefd kunnen worden, vragen wij de aanwezigen om te vertrekken.”

Politie
Beeld Franky Verdickt