Direct naar artikelinhoud
NieuwsHaatmisdrijven

Primeur in ons land: man voor assisen na Facebookbedreigingen tegen vrouwen

Primeur in ons land: man voor assisen na Facebookbedreigingen tegen vrouwen
Beeld AFP

Een man die op Facebook bedreigingen had geuit tegen vrouwen op straat, moet voor assisen verschijnen. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Luik verwees de inwoner van Flémalle gisteren naar assisen wegens persmisdrijf, bedreigingen en aanzetten tot haat. Een primeur in België, zo bericht L’Avenir.

De man is zopas onder elektronisch toezicht vrijgelaten, vernam de krant van zijn advocaat Alexandre Wilmotte.

Het parket vroeg zijn verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een video die hij had gepost. De raadkamer van haar kant had een beschikking uitgebracht om hem voor een assisenrechter te brengen voor de bedreigingen op Facebook.

De KI onderzocht maandag het dossier en besliste tot een effectieve verwijzing van de man naar een hof van assisen. “Een verwijzing naar het hof van assisen is logisch, aangezien persmisdrijven (ook al gaat het om sociale media, red.) enkel door deze rechtsspraak vervolgd kunnen worden”, aldus meester Wilmotte.

Het is uiterst zeldzaam dat een persmisdrijf voor een assisenhof komt. Sinds het einde van WOII gebeurde dit slechts twee keer in ons land, in 1994 (Bergen) en in 2011 (Brussel).  In Bergen ging het om racistische pamfletten, terwijl het in Brussel om de auteurs van een boek ging waarin oud-premier Paul Vanden Boeynants (1919-2001) in verband werd gebracht met zedenfeiten.